Mark Smeets

Twintig jaar na de eerste verschijning van de strip in het Zaterdags Bijvoegsel van deze krant is bij de eenmansuitgeverij Monkel De wereld van de aarde van tekenaar Mark Smeets verschenen, voorlopig in een bibliofiele uitgave van dertig gebonden en genummerde exemplaren van tachtig gulden per stuk. Die is echter bedoeld om de aandacht van een grotere uitgeverij te trekken. ``Het is een verbluffende strip'', zegt Harry Monkel. ``Ik ken hem inmiddels heel goed, maar de vreemde invallen verbazen me nog steeds. Ik hoop er een professionele uitgever voor te kunnen vinden, zodat het ook in de reguliere boekhandel te krijgen zal zijn.'' Anders wordt De wereld van de aarde in een royalere oplage door Monkel zelf uitgegeven. De tekenstijl van Smeets doet sterk denken aan Hergé, maar de logica in De wereld van de aarde is een geheel andere dan die van sterreporter Kuifje. Wat nog lijkt te beginnen als een ordentelijk avontuur met een vliegtuig op een onbewoond eiland ontspoort als het vliegtuig zijn motorblok verliest, de piloot letterlijk `op karakter' terugvliegt naar zijn basis, waar vervolgens een pagina uit zijn logboek met drank besmeurd en deels verscheurd toch als literatuur `van wereldstrekkende betekenis' wordt bewierookt. Uiteindelijk lijkt de verhaallijn te verdwijnen in de anarchie van een in een tuin geplaatste ronde denktank, een auto die in de lucht stilstaat terwijl de aarde eronder doordraait, een blikje vis met boter erbij en de gevleugelde tekst `Taxi, volg die sigaret'. Monkel wil de komende tijd nog twee boeken met werk van Smeets uitgeven of laten uitgeven.

    • Arjen Fortuin