Internationale beurzen

LONDEN

Op de effectenbeurs van Londen daalden de koersen, nadat er de laatste drie dagen in totaal 3,3 procent winst was behaald. De FTSE-index leverde daarvan vanochtend de helft in en zakte naar 6366,5 punten. Tot de grote stijgers behoorde het tabaksconcern BAT, dat met 5 procent omhoog ging.

FRANKFURT

Op de Duitse effectenbeurs heerste roerloosheid. De handel hield het met drie vrije dagen in het vooruitzicht voor gezien. Rond het middaguur was de DAX-index onveranderd op 5234 punten. Deutsche Telekom, dat fusieplannen heeft met Telecom Italia, ging met 3,6 procent naar beneden nadat Olivetti, dat een vijandig bod doet op Telecom Italia, zei te verwachten tot 47 procent van de aandelen aangemeld te krijgen.

PARIJS

Parijs was 0,84 procent lager met een CAC-index van 4385 punten. Met name de technologie-aandelen waren zwak. Defensieconcern Thomson won 5 procent op basis van geruchten dat het Amerikaanse Raytheon geïnteresseerd zou zijn in vergaande samenwerking.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 92,99 punten (0,57 procent) tot 16.292,98. De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 0,83 procent. De beurs in Zuid-Korea eindigde met een plus van 0,27 procent en het koersgemiddelde in Australië sloot met een minimaal verlies van 0,06 procent.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren iets gedaald. Het Dow-Jones gemiddelde verloor 20,65 punten (0,2 procent) en kwam uit op 10.866,74 punten. Vooruitzicht op een hogere rente in de Verenigde Staten drukte de beursindex. Dat centrale-bankpresident Greenspan gisteren tijdens een voordracht geen nieuwe aanwijzingen gaf voor het rentebeleid maakte de stemming er niet beter op. De technologiefondsen waren net als woensdag het minst in trek. Bijna alle grote computerfabrikanten (IBM, Dell, Compaq, Apple en Gateway) moesten inleveren. Intel, maker van de Pentiumprocessor, verloor 3,35 procent. De internetsector kon een populaire debutant verwelkomen: eToy. Het aandeel van deze verkoper van speelgoed via Internet steeg met liefst 282 procent. Het zette de `normale' speelgoedketens op scherp; Toys `R' Us maakte tegelijk bekend dat het veel gaat investeren in de verkoop van zijn producten via het almaar uitdijende web. Het jonge beursfonds eToy heeft nu overigens een hogere beurswaarde dan Toys `R' Us.