ING wintgeding van STE

ING hoeft geen gegevens over een Griekse voormalige klant aan beurstoezichthouder Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) te overhandigen. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald.

De STE wil informatie over de ex-klant van de bank omdat die betrokken zou zijn geweest bij een voorkenniszaak. De Nederlandse toezichthouder handelt in opdracht van de Amerikaanse collega Securities and Exchange Commission (SEC) die onderzoek verricht naar de Griekse zwendel. Nederland en de Verenigde Staten hebben een verdrag dat beide landen verplicht elkaar te helpen.

Volgens de twee kemphanen draait de kwestie om de principiële vraag of de bevoegdheden van de STE zich ook buiten de landsgrenzen uitstrekken. Vorige week verklaarde STE-voorzitter F. Loudon de bank zelf niets kwalijk te nemen. ,,Zij zit tussen twee vuren: wanneer zij de informatie aan ons afstaat zonder dat de rechter haar daartoe heeft gedwongen, zou de bank grote problemen met de betrokken klanten krijgen.''

De klant in kwestie had een rekening bij een bijkantoor van ING in Athene. De rechter heeft nu het standpunt van ING bevestigd dat het Griekse bankgeheim zwaarder telt dan de bevoegdheden van de STE. ING-advocaat D. Doorenbos stelt dat het voor instellingen als de STE nu moeilijker wordt stukken op te vragen. Omdat veel banken kantoren in het buitenland hebben denkt hij dat de STE de verdragen die zij met de SEC heeft zal moeten aanpassen.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse toezichthouder via de rechter informatie probeert te krijgen. Enkele jaren geleden moest accountantskantoor KPMG in een soortgelijke kwestie wel met gegevens komen. Het is nog niet bekend of de STE hoger beroep aantekent.

Centraal in de Griekse zwendel staat de Cypriotische bisschop Chrysanthos wiens naam in verband wordt gebracht met een aantal fraudezaken, waarmee miljoenen zijn gemoeid. De geestelijke is inmiddels van zijn functie ontheven.