Informeel CAO-bod gemeenten

De werkgeversonderhandelaars hebben gisteren informeel een hoger loonbod gedaan voor een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren. Het bod betreft een loonsverhoging van 4,5 procent voor 18 maanden. De werknemers hebben via de vakbond AbvaKabo laten weten het bod ,,niet voldoende'' te vinden en door te zullen gaan met hun acties.

De onderhandelingen over de vastgelopen gemeente-CAO zullen naar verwachting begin volgende week weer formeel van start gaan. De afgelopen weken is er slechts aan elkaars standpunten ,,gesnuffeld'' en is er gezocht naar nieuwe openingen. Het informele loonbod maakt deel uit van dat zoeken naar openingen.

Dat zegt de Eindhovense wethouder Han Scherf, onderhandelaar namens de werkgevers. ,,We gaan volgende week weer formeel om de tafel zitten als het aan mij ligt.'' Bij de AbvaKabo, de vakbond die namens de werknemers onderhandelt, zegt een woordvoerder ook ,,het liefst weer zo snel mogelijk'' de formele onderhandelingen te willen beginnen.

Vorige week werd al duidelijk dat een oplossing voor het op 26 maart vastgelopen overleg moest liggen in een aanpassing van de looptijd van de CAO. Alleen op die manier kunnen beide partijen ,,het slagveld met geheven hoofd verlaten'', zei een onderhandelaar toen.

Het voorlaatste loonbod kwam enkele weken geleden van de werkgevers. Zij verhoogden hun laatste bod van vijf procent voor twee jaar toen met een kwart procent incidentele loonsverhoging. De vakbond reageerde lacherig en noemde het bod ,,absurd''. Scherf op zijn beurt verweet de bonden zich niet aan de regels van de CAO-onderhandelingen te houden door het bod te negeren en gewoon door te gaan met actievoeren.

De bonden hadden begin januari, bij de start van het overleg, ingezet op een CAO van één jaar met een loonsverhoging van 4,5 procent (3,5 procent structureel en 1 procent eindejaarsuitkering). De werkgevers wilden in eerste instantie een CAO voor drie jaar tegen totaal 6,1 procent loonsverhoging.

Op 26 maart liepen de onderhandelingen vast toen de onderhandelaars elkaar tot op 1,2 procent genaderd waren: de werknemers vroegen 6,2 procent voor twee jaar, de werkgevers boden vijf. Sindsdien staken de 180.000 ambtenaren van de 548 Nederlandse gemeenten in tal van steden. De totale loonsom voor de gemeenteambtenaren bedraagt 12,1 miljard gulden.