Horta welkom in Indonesië

De regering in Jakarta heeft de Oost-Timorese onafhankelijkheidsleider en Nobelprijswinnaar José Ramos Horta uitgenodigd naar Indonesië te komen voor besprekingen met de onder huisarrest staande Oost-Timorese verzetsleider José Alexandra Gusmão. Minister van Informatie Yunus Yosfiah zei vanochtend dat Horta welkom is en dat de regering voor zijn veiligheid zal instaan. Of Horta, die al meer dan 20 jaar in het buitenland in ballingschap verblijft, ook naar Oost-Timor mag gaan, is niet duidelijk. De Indonesische regering hebben het referendum over autonomie voor Oost-Timor vervroegd van zondag 8 augustus naar zaterdag 7 augustus, om tegemoet te komen aan de gevoelens van de overwegend katholieke Oost-Timorezen. Horta zei vanochtend graag terug te willen keren naar Indonesië, maar hij wil een bevestiging van de Verenigde Naties dat zijn veiligheid geen gevaar loopt. (AP)