Hongkong weert oorlogsschepen VS

Amerikaanse oorlogsschepen zijn niet langer welkom in Hongkong. Dat heeft de China de Amerikaanse regering vandaag laten weten. Hoewel er niet in directe bewoordingen aan wordt gerefereerd, lijkt het besluit een gevolg van het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, twee weken geleden, waarbij drie Chinese journalisten om het leven kwamen.

In een in Hongkong uitgegeven verklaring zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het ,,onder de huidige omstandigheden normaal is voor de regering (in Peking) om niet in te stemmen met bezoeken van Amerikaanse oorlogsbodems''. Het Amerikaanse consulaat in Hongkong maakte vanochtend al eerder melding van de maatregel. ,,Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons laten weten dat de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen in de wateren van Hongkong niet aanvaardbaar is in de huidige situatie'',aldus een woordvoerder van het consulaat.

De NAVO-aanval op de ambassade in Belgrado leidde twee weken geleden tot felle nationalistische en anti-Amerikaanse betogingen bij de Amerikaanse ambassade in Peking. China, dat niet akkoord gaat met de NAVO-uitleg dat de aanval een vergissing was, heeft militaire uitwisseling met de VS en de dialoog over mensenrechten stopgezet. Pas vorige week toonde de Chinese president Jiang Zemin zich bereid om telefonisch te spreken met president Clinton.

Amerikaanse oorlogsschepen leggen regelmatig aan in Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 overging in Chinese handen. Deze maand stonden twee bezoeken op het programma en in juni drie. ,,We betreuren de beslissing, die ook schade berokkent aan de Hongkongse economie'', aldus een Amerikaanse woordvoerder. Hij zei dat de 70 Amerikaanse oorlogsschepen die Hongkong sinds de overdracht aan hebben gedaan, goed waren voor een financiële bijdrage van 100 miljoen gulden. (Reuters, AFP)