Het kunstwerk van het millennium

Wat is mooier, La dolce vita van Federico Fellini of Hamlet van William Shakespeare? Wat is aangrijpender, Beatrijs, de song Heartbreak Hotel uitgevoerd door Elvis Presley of een tekening van Marlene Dumas? Is Rembrandts Nachtwacht het allermooiste dat een kunstenaar ooit maakte of dwingt eerlijke afweging tot een keuze voor het oeuvre van James Baldwin? Aan het eind van het millennium moet de rekening worden opgemaakt. Het Cultureel Supplement nodigt haar lezers uit eens ongegeneerd appels met peren te vergelijken en een essay te schrijven van maximaal 1500 woorden, waarin wordt vastgesteld welk kunstwerk het verdient te worden uitgeroepen tot `het kunstwerk van het millennium.'

De uiterste inleverdatum is woensdag 30 juni. De prijs is een geldbedrag van ƒ 1750. De inzendingen zullen beoordeeld worden door Kees van Twist, tot voor kort hoofd cultuur en amusement van de Avro-televisie, inmiddels benoemd tot directeur van het Groninger Museum, Joyce Roodnat, chef kunst NRC Handelsblad, Pieter Kottman, Paul Steenhuis en Marianne Vermeijden, allen redacteuren van NRC Handelsblad.

Inzendingen, steeds o.v.v. `CS Essay', naar NRC Handelsblad/Cultureel Supplement, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.

Of per e-mail: essay@nrc.nl.

Het winnende essay zal in de tweede helft van juli in het Cultureel Supplement gepubliceerd worden.