Giro ligt stil na actie tegen bloedtesten

De start van de zevende etappe van de Ronde van Italië is vanmorgen uitgesteld als gevolg van een protestdemonstratie van de renners. De deelnemers protesteerden tegen de bloedcontroles die in de ochtend bij renners werden afgenomen.

De actie werd gehouden op initiatief van de leider van het klassement, Laurent Jalabert, en de Italiaanse toprenner Marco Pantani. Zij voerden in de loop van de ochtend gesprekken met de ploegleiders in een hotel in de startplaats Foggia. Eerder dit seizoen protesteerden de renners bij de openingsklassieker Milaan-Sanremo tegen het tijdstip van de controles. 's Ochtends in alle vroegte werden renners van hun bed gelicht.

Romans Vainsteins won gisteren de zesde etappe van de Ronde van Italië. De Let achterhaalde in de slotfase van de rit van Lauria naar Foggia de zevenhonderd meter voor de finish ontsnapte Missaglia, die uiteindelijk derde werd. Blijlevens eindigde als negende.

Na de zware bergetappe van woensdag leek de vlakke rit van Lauria naar Foggia een prooi voor de beste sprinters uit het peloton. Nadat de drager van de groene trui Bettini tevergeefs probeerde weg te komen, leek de Saeco-ploeg zijn sprinter Cipollini in een zetel naar de eindstreep te begeleiden.

Cipollini moet echter nog even wachten op zijn 27ste etappezege in de Giro. Het was zijn landgenoot Missaglia, die de plannen van de Saeco-ploeg verstoorde. De Italiaan profiteerde van een onbewaakt moment en sprong zevenhonderd meter voor de eindstreep weg uit het peloton. Cipollini zat te ver weg om zijn landgenoot te achterhalen.

De leiderstrui van Jalabert kwam in de zesde etappe niet in gevaar. De Fransman kwam in het eerste deel van het uiteengeslagen peloton over de finish en behoudt zijn voorsprong van zeven seconden op de Italiaan Di Luca. (AFP)