Gewonden na nieuw protest in Suriname

Tijdens demonstraties gisteren in Paramaribo zijn zeker twee burgers en twee politieagenten gewond geraakt. De mobiele eenheid gebruikte traangas om de honderden demonstranten die op weg waren naar de Nationale Assemblee uiteen te jagen.

Er ontstond een explosieve situatie, toen een politieman een demonstrant wilde arresteren, die volgens de agent de banden van een dienstwagen had laten leeglopen. Met getrokken wapen drong de agent de mensenmassa binnen om te man te arresteren, maar de betogers verhinderden dat. Daarop werd de mobiele eenheid ingezet, die met traangas de menigte uiteen joeg.

Het is voor de derde opeenvolgende dag dat er gedemonstreerd werd tegen de forse stijging van de kosten voor levensonderhoud. Een van de leiders van de demonstranten, de ex-parlementariër (NPS) Arnold Kruisland, wekte de wrevel van parlementariërs. Kruisland schreeuwde in de menigte hij nog niet wist ,,of het parlementsgebouw er vandaag nog staat'' als het parlement niet instemt met de in te dienen motie van wantrouwen.

De bond van tankstationhouders maakte gistermiddag bekend dat donderdagnacht alle pompstations gesloten zouden worden tot nader order. De onverwachte mededeling deed automobilisten naar de stations snellen om de tank te vullen. Dit veroorzaakte kilometers lange files en verkeersopstoppingen.

Gisteravond verscheen de waarnemend president Pretaap Radhakishun op televisie. Hij deed een beroep op het volk het hoofd koel te houden. Het volk is voor vandaag opgeroepen om zich weer te verzamelen bij het SPA-hoofdkwartier voor instructies.

De vice-president ontbood gisterochtend vertegenwoordigers van de media bij zich en liet ze weten dat opruiende uitspraken niet getolereerd kunnen worden. De media, aldus Radhakishun, moeten daarmee rekening houden in directe uitzendingen en krantenverslagen.

De waarnemend president ontkende desgevraagd dat hij dinsdag zijn achterwerk naar demonstranten heeft gekeerd. Hij legde uit dat hij aan een raam had staan kijken en na enige tijd wegliep. ,,Ik loop niet achteruit wanneer ik weg loop. Ik draai mij om.''