De Vlugt stapt op bij Van Leer

Willem de Vlugt is vanochtend tijdens de aandeelhoudersvergadering afgetreden als bestuursvoorzitter van verpakkingsbedrijf Van Leer. Hij verschilt van mening met de commissarissen over de ,,strategie''.

Van Leer maakte begin deze maand bekend dat het Finse Huhtamaki het bedrijf wil overnemen. Het bleef vanochtend onduidelijk of De Vlugt vóór of tegen die overname is. President-commissaris I. Samrèn (oud-KBB) liet – tot grote ergernis van de aandeelhouders – iedere vraag over de strategie en het `bod' van de Finnen onbeantwoord omdat dat volgens hem ,,schade'' toe zou brengen aan Van Leer.

Ook over de omstreden verzilvering van hun optierechten door het bestuur van Van Leer, die De Vlugt 9 miljoen en zijn drie medebestuurders samen 11 miljoen gulden opleverde, bleven de meeste vragen onbeantwoord. ,,De toekenning vindt plaats door de raad van commissarissen'', zei Samrèn. ,,Wat er daarna gebeurt, wordt bepaald door het individu dat de optierechten heeft.''

De 56-jarige De Vlugt, die 25 jaar bij Van Leer werkte en de laatste negen jaar bestuursvoorzitter was, wordt opgevold door medebestuurder F. de Miguel, een Spanjaard. Die zei dat Van Leer ,,moet groeien'' omdat de markt er om vraagt. Maar hij hield alle opties open: samenwerken, fuseren, zelf overnemen of eventueel overgenomen worden. Overigens meldde Van Leer dat de besprekingen met het Finse Huhtamaki voortgezet zullen worden.

De Vlugt maakte vanochtend een aangeslagen indruk. Na afloop zei hij dat hij niets mocht zeggen. ,,Deze vragen beantwoord ik alleen in het Fins'', grapte hij nog. Eerder, bij een uiterst onsamenhangend verslag over 1998, had hij nog wel een opmerking gemaakt over de koersgrafiek. ,,Het ziet er allemaal niet zo vrolijk uit'', zei hij over de koers. ,,Maar aan het einde is er kennelijk iets gebeurd dat mij is ontgaan.''

Op 5 mei steeg de koers van Van Leer met 50 procent nadat bleek dat de Finnen bereid zijn om 28 euro te betalen. De volgende dag verzilverde De Vlugt zijn optierechten.

Vanochtend zakte de koers van het aandeel op de beurs met ruim 5 procent naar 24,60 euro. De meerderheid van de aandelen van Van Leer zijn in handen van de Stichting Van Leer.