`CSFB hielp banken in Japan met fraude'

De bank Credit Suisse First Boston heeft Japanse banken aangeboden te helpen met het verbergen van slechte leningen. Dit bericht vandaag de Financial Times op basis van documenten die het in handen heeft gekregen. Het Japanse Financial Supervisory Agency (FSA) is al enige tijd bezig met een onderzoek naar CSFB en sinds deze week ook naar de Amerikaanse bank Lehman Brothers. De buitenlandse banken zouden Japanse banken hebben geholpen met het verbergen van verliezen die resteerden na het klappen in 1990 van de `luchtbel', de hausse van aandelen- en grondprijzen. CSFB en Lehman hebben officieel nog geen enkel commentaar gegeven op de onderzoeken die volgende maand zijn afgerond.

Het document dat de Financial Times vandaag publiceerde is een aanbieding uit 1994 aan Japanse banken voor investeringen in derivaten die de banken niet in hun boeken zouden hoeven te noteren waardoor verliezen worden verborgen. Deze vorm van investeren zou geheel legaal zijn onder Japanse regels maar desalniettemin zou de FSA overwegen de CSFB te ,,berispen voor overtreding van gedragsregels''.

Na negen jaar zucht Japan nog immer onder de last van de roemruchte `slechte leningen' en het laatste woord is nog lang niet gezegd. Maar het eigenaardige van de recente onderzoeken is dat bij een aantal Japanse banken tot dusver is gebleken dat het ministerie van Financiën, dat tot de recente oprichting van het FSA verantwoordelijk was voor toezicht, juist volledig op de hoogte was van allerlei duistere praktijken.

Ex-functionarissen van het failliete effectenhuis Yamaichi hebben in het Japanse parlement vorig jaar getuigenissen afgelegd dat het ministerie opdracht had gegeven de boel te verbergen.

    • Hans van der Lugt