Bordeaux 1998: beter, maar goedkoper dan vorig jaar

Misschien is het alleen in de wereld van de topwijnen uit de Bordelais mogelijk om voor minder geld een beter product te kopen. Achter het prijsbeleid steekt immers een subtiel spel dat rekening houdt met zowel de internationale economische situatie als wat de buurman op het château aan de overkant van de weg doet.

In 1997 waren de prijzen van de geklasseerde Bordeaux (1e tot en met 5e cru in de Médoc, Pessac-Léognan, top St.Emilion en Pomerol) tot astronomische hoogten gestegen door onder meer grote vraag uit vooral Hongkong en Japan. En dat terwijl het slechts om een matig jaar ging, dat geen groot bewaarpotentieel heeft en op de internationale veilingen waarschijnlijk niet populair zal worden.

De aanhoudend precaire financiële situatie in het Verre Oosten heeft de wijnproducenten echter voorzichtig gemaakt. Velen van hen hebben nog `1997' in voorraad, en de handelaren in Bordeaux of de grote importeurs in bijvoorbeeld Engeland moeten ingekochte wijn met verlies verkopen om ervan af te raken. Daardoor wordt de kwalitatief betere oogst van 1998 - zeker die op de rechteroever van de Garonne (St.Emilion en Pomerol) – voor een lagere prijs verkocht. De eerste die het durfde om zo'n 25 procent onder het prijsniveau van 1997 te duiken was het trendy Château Valandraud, waarvan de wijnen in de jaren negentig snel populair zijn geworden.

Lindsay Hamilton van Farr Vintners in Londen, 's werelds grootste wijnmakelaar, verwacht een gemiddelde prijsdaling van 17 procent. Dat geldt niet voor de premier cru's, maar wel voor de wijnen daaronder en die van de rechteroever.

Robert Parker, beroemd en berucht om zijn genadeloze puntensysteem dat maatgevend is voor veel Bordeaux-prijzen, wacht dit jaar met het uitbrengen van zijn waardering op de prijsvorming in Bordeaux. Hij gold als medeveroorzaker van de prijshausse van 1997-wijnen, die hij aanvankelijk heel positief beoordeelde.

Het jaar 1998 wordt een goed beleggingsjaar voor Bordeaux, wanneer men `en première tranche' koopt. De kans is groot dat bij volgende tranches – de wijnkastelen bieden zelden hun hele voorraad in een keer aan – de prijzen stijgen.

    • Lucette M. Faber