Binnenvaart tegen vaarbelasting

Plannen om de binnenvaart te laten betalen voor de kosten van de infrastructuur zijn in strijd met het beleid om schone vervoerstechnieken te bevorderen. Dit voornemen, opgenomen in de recente perspectievennota van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, past daarom niet bij de beleidsuitgangspunten van het kabinet.

Dat zei voorzitter J. Terlouw van de Koninklijke Schippersvereniging ,,Schuttevaer'' vandaag in Rotterdam tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de organisatie. Als het beleid van Netelenbos doorgaat zal dat leiden tot een kostenstijging met 4 procent voor het wegvervoer, 13 procent voor de binnenvaart en 36 procent voor het spoor. Als gevolg daarvan zal vooral het aandeel van het spoorvervoer stevig dalen. ,,Dat kan de bedoeling niet zijn'', zei Terlouw. De Nederlandse vaarwegen zijn nu 150 jaar tolvrij en dat heeft de ontwikkeling van de binnenvaart in hoge mate gestimuleerd, stelde Terlouw. Dit moet in de toekomst zo blijven, hield hij zijn toehoorders voor. (ANP)