Benazir Bhutto wijkt uit naar Londen

Londen wordt de komende tijd de stad voor bijna de voltallige Pakistaanse oppositie. Gisteren streek oud-premier Benazir Bhutto neer in de Britse hoofdstad om internationale steun te vergaren tegen het regime van premier Nawaz Sharif.

Londen was al het vrijwillige ballingsoord van een andere Pakistaanse oppositieleider, Altaf Hussain van de MQM, die net als Bhutto's PPP (Pakistaanse Volkspartij) afkomstig is uit Karachi. De afgelopen jaren zijn honderden leden van de MQM, een partij voor moslims die na de deling van India naar Pakistan vluchtten, om het leven gekomen bij gewelddadige acties van regeringswege.

Bhutto, al jaren Sharifs belangrijkste politieke opponent, werd vorige maand in Pakistan bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens grootschalige fraude. Bhutto, die tijdens haar veroordeling bij haar kinderen in Dubai verbleef, zei gisteren voor de BBC dat zij vreest te worden vermoord als zij terugkeert naar Pakistan. Eerder deze week werd haar in Pakistan gedetineerde echtgenoot in een ziekenhuis opgenomen. Volgens Bhutto probeerde de politie haar man te vermoorden; volgens de politie probeerde Asif Ali Zardari zich van het leven te beroven door zijn tong af te snijden.

,,Ik hoopte snel terug te keren naar Pakistan'', zei Bhutto gisteren. ,,Maar helaas, na dit verschrikkelijke incident waarbij de politie mijn echtgenoot wilde vermoorden, lijkt het me veel beter om buiten Pakistan te blijven, in vrijheid, en steun te zoeken voor het herstel van de democratie'', aldus Bhutto, die twee keer premier van Pakistan was maar beide keren door de president uit haar ambt werd gezet op verdenking van corruptie en misbruik van haar positie. Bhutto zei verder dat zij ,,voor onbepaalde tijd'' in Londen zal blijven.

Oppositieleden zeggen dat de regerende Pakistaanse Moslim Liga (PML) van Nawaz Sharif tegenstanders op alle mogelijke manieren monddood probeert te maken.