BASTILLE-PICKNICK

Elsbeth Etty wees een tijdje geleden in haar column op de verleidingen waar journalisten soms aan bloot staan. Journalisten dienen onafhankelijk en integer te zijn en kunnen maar beter geen cadeaus en reisjes accepteren. Journalisten die over eten schrijven krijgen van fabrikanten die met iets nieuws komen informatie en/of spullen thuis met de bedoeling daarover te publiceren. Inmiddels ontving ik: nieuwe fruitige ijsje van Ola (voor de buurkinderen). Twee pakjes Kip idee van Honig (naar een arme student), een flink aantal coffee lollipops (nog geen bestemming), van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën een klein flesje olie plus receptenboekje, van Albert Heijn een doos met een wok plus kookboek en ingrediënten (student), het Montignac-journaal waarin staat dat de verkoop van de speciale pannen moeizaam verloopt (terecht). Het mooiste cadeau werd vlak voor Pasen door Blue Band bezorgd: een raketvormige wekker van Chinese makelij die eindeloos kerstliedjes laat horen. (houd ik zelf). Helaas heb ik nooit gekregen de Arctische kauwgom die op de Salon International de l'Alimentation in Parijs werd gepresenteerd. Deze kauwgom wordt gemaakt van fijngemalen rendiertestikels. Ook de Dino Eggs van Quaker Oats gingen aan mijn neus voorbij. Als je zo'n ei in water legt komt er een eetbare dinosaurus uit. Verder lijkt een reisje naar Shanghai me wel wat. In die stad is de hotpot, de Chinese fondue, in sommige restaurants razend populair. De kok stopt papaver-spullen in de bouillon en de gasten verkeren na de maaltijd in een aangename roes. Waarlijk leuk zijn de Franse plannen voor de viering van de bestorming van de Bastille in het jaar 2000. December 1998 plantte Catherine Trautmann, de Franse minister van Cultuur de eerste van een rij van 100.000 bomen die door heel Frankrijk loopt: van Duinkerken door het centrum van Parijs naar de Pyreneeën. Het is de bedoeling dat op 14 juli volgend jaar onder deze bomenrij een gigantische volkspicknick zal plaatsvinden. Een recept voor een picknickgerechtje: sappige vijgen met amandelen. Breng grapefruitsap en honing aan de kook. Leg de vijgen in dit vocht. Draai het vuur laag en laat de vijgen ongeveer 20 minuten in het vocht wellen. Laat de vijgen afkoelen in het sap. Steek vlak voor het opeten enkele amandelen in de vijgen.

    • Anne Scheepmaker