Artikel Vrij Nederland deels overgeschreven

Het weekblad Vrij Nederland heeft per onmiddellijke ingang de samenwerking opgezegd met freelance-medewerker Robert Dulmers nadat is vastgesteld dat hij een passage in een artikel heeft overgeschreven van Internet.

Het gaat om een spraakmakend stuk van Dulmers over het einde van het safe seks-tijdperk, dat vorige week bij Vrij Nederland op de cover stond. Dulmers signaleerde daarin de trend onder homo's van `barebacking', seks hebben zonder condoom. Een trend die in Amerika al langer bestaat, maar nu ook in Europa zou opduiken. Volgens hoofdredacteur Oscar Garschagen heeft de auteur in het stuk ,,nogal vrijmoedig gebruik gemaakt van een van zijn Internet-bronnen'.

De redactie werd geattendeerd dat er een Internet-site bestond waar dezelfde beschrijving op voorkwam als in het stuk. Volgens Garschagen gaat het om een enkele passage, de beschrijving van een homofeest in Los Angeles. De auteur is daar volgens Garschagen wel zelf geweest, maar heeft zijn eigen waarneming aangevuld met de beschrijving op de site.

Garschagen vond de ontdekking van het plagiaat reden om de samenwerking met Dulmers onmiddellijk op te zeggen. Hij heeft de auteur ook gevraagd om de namen en adressen van de anonieme bronnen die in het stuk voorkomen, bekend te maken. Dat heeft de auteur gedaan, Garschagen zegt geen reden te hebben om aan de verdere inhoud van het stuk te twijfelen. ,,Dat maakt het onbegrijpelijk. Hij had die passage op Internet helemaal niet nodig.'

De zaak is pijnlijk voor Vrij Nederland omdat het weekblad zelf altijd zeer alert is op plagiaat van anderen. Zo onthulde het weekblad enkele jaren geleden dat psycholoog René Diekstra passages had overgeschreven uit boeken van een Amerikaanse collega.

Vrij Nederland

In het artikel Artikel Vrij Nederland deels overgeschreven (in de krant van vrijdag 21 mei, pagina 2) wordt melding gemaakt van een `bareback-feest' waarvan de auteur verslag deed en waarvoor hij zonder bronvermelding passages van Internet gebruikte. Dit feest had plaats in San Francisco, niet in Los Angeles.

    • Daniela Hooghiemstra