`WW, WAO goedkoper uit te voeren'

Aegon en ABN Amro kunnen de uitvoering van werknemersverzekeringen als WW en WAO 30 procent goedkoper aanbieden dan instellingen als Gak en GUO/Cadans. Hierdoor kunnen premies op termijn omlaag.

Dat stelt directeur J. van der Werf van Aegon Nederland. Verzekeraar Aegon en de ABN Amro bank willen, met administratieve ondersteuning van accountantskantoor Ernst & Young, een uitvoeringsinstelling voor werknemersverzekeringen oprichten, zodra de privatisering van de sociale zekerheid dat mogelijk maakt. In de plannen van het nu demissionaire kabinet zou dat op 1 januari 2002 het geval zijn.

De combinatie van Aegon en ABN Amro denkt efficiënter te kunnen werken dan de huidige uitvoerders door moderner automatiseringssystemen en een minder bureaucratische werkwijze. Van der Werf: ,,Op dit moment worden onafhankelijk van elkaar verschillende wetten uitgevoerd waardoor veel werk dubbel wordt gedaan.''

Voorts wil de combinatie besparen op huisvesting en personeel. Zo komt er geen duur hoofdkantoor. Voor districtskantoren en spreekuurlocaties doet ze een beroep op het nog op te zetten netwerk van publieke uitkeringsloketten (de Centra voor Werk en Inkomen) en vestigingen van ABN Amro en Aegon.

Van der Werff verwacht de besparing van 30 procent op de uitvoeringskosten te realiseren bovenop de resultaten van de in 1996 ingezette bezuinigingsoperatie van de bestaande uitvoeringsinstellingen. Die moet in zes jaar ten minste 17 procent kostenbesparing opleveren. Premies kunnen uiteindelijk omlaag, voorspellen Aegon en ABN. ,,De intentie is om de overheid, opdrachtgevers en aandeelhouders gelijkelijk van deze besparingen te laten profiteren.''

In het eerste jaar hoopt de combinatie 100.000 werknemers in haar uitvoeringsbedrijf ondergebracht te hebben. Aegon en ABN Amro leveren zelf de eerste 70.000 klanten: eigen personeel en dat van Ernst & Young. Binnen vijf jaar verwachten ze op 500.000 werknemers te zitten, goed voor een marktaandeel van 10 procent.