Vertrouwen van Duitse firma's lager

Het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven is vorig maand onverwacht gedaald. De vanmorgen gepubliceerde index van het Ifo in München daalde van 90,2 in maart naar 89,7 in april. De daling van de index leidde vanmorgen tot een lagere eurokoers.

Door Reuters ondervraagde economen hadden een stijging van de index naar 90,5 verwacht. Wel hadden ze gewaarschuwd voor enig negatief effect van het conflict om Kosovo. Ook wezen zij erop dat de euforie over het aftreden van de minister Lafontaine (Financiën) is uitgewerkt.

Econoom Harald Finger van Deutsche Bank zei dat duur uitgevallen CAO's waarschijnlijk aan de daling van de index hebben bijgedragen. Ook de afschaffing van de vrijstelling van belasting en premie voor lage-lonenbanen (tot 630 D-mark per maand) heeft volgens waarschijnlijk ,,een groter dan verwacht'' effect gehad. ,,Omdat dit kan leiden tot problemen bij personeelsbehoeften van bedrijven'', aldus Finger. Hij meent dat het vertrouwen van het bedrijfsleven zich in enkele maanden zal herstellen.

De Bundesbank constateerde in zijn gisteren gepubliceerde maandrapport dat de Duitse economie er nog in slaagt zich los te maken van de vertraging vorige herfst.

De euro stond vanmorgen om tien uur op 1,0635 dollar tegen eerder nog 1,0660 dollar.

,,De euro kan nog verder dalen gegeven het feit dat het Ifo suggereert dat het gematigde groeiherstel van de laatste twee drie maanden al weer is uitgewerk'', aldus chef-econoom David Coleman van CIBC World Markets in Londen. ,,Dit roept de vraag op of we de laatste renteverlaging van de Europese Centrale Bank hebben gezien.'' Het Ifo heeft in het vanmorgen gepubliceerde rapport zijn verwachting niet gewijzigd dat de ECB de rente deze week tijdens de bestuursbijeenkomst ongemoeid laat. De president van de Franse centrale bank, Jean Claude Trichet, zei in de International Herald Tribune, dat de euro een ,,sterk potentieel'' omhoog heeft. Hij suggereerde ook dat de ECB de rente niet zal verhogen, zelfs indien de Amerikaanse Fed dit wel zou doen. (Reuters)