Vedior stoot voor 1 miljard Abilis/TMG af

Uitzendbureau Vedior gaat zijn schoonmaakbedrijven Abilis en TMG voor 1,08 miljard gulden verkopen aan de Deense schoonmaakreus ISS. De transactie vloeit voort uit een ingrijpende strategiewijziging.

De voormalige Vendex-dochter wil zich in de toekomst louter concentreren op haar kernactiviteit: het uitzendwezen.

Dat maakte topman G.H. Smit van Vedior vanmorgen op een persconferentie in Amsterdam bekend. In Abilis zijn tot nu toe Vediors schoonmaakactiviteiten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje gebundeld. In Nederland en België is Abilis als leverancier van algemene en gespecialiseerde schoonmaakdiensten marktleider en in Frankrijk bezet de onderneming een sterke tweede positie. Er werken in totaal 48.800 mensen bij Abilis. TMG neemt de productie-ondersteunende activiteiten over en heeft 1.300 medewerkers in dienst. Deze onderneming wordt sinds 1998 bestuurd door Abilis.

Volgens Vedior zijn schaalgrootte en internationale aanwezigheid noodzakelijk om te kunnen overleven in de uitzendbranche. Binnen deze sector is momenteel sprake van een scherpe concurrentieslag en een wereldwijde fusiegolf.

Grote internationale klanten die centraal inkopen worden daardoor steeds belangrijker. Om deze klanten op de gewenste locaties de gevraagde algemene en gespecialiseerde diensten te kunnen verlenen zijn die schaalgrootte en internationale aanwezigheid dus steeds meer noodzakelijk. Om daarin mee te kunnen blijven spelen, wil de onderneming zijn management en middelen concentreren op de uitzendbranche.

De omzet van Abilis en TMG over 1998 (op basis van twaalf maanden over de Nederlandse maatschappijen) bedroeg 1.550 miljoen gulden met een bedrijfsresultaat van 53 miljoen. Het balanstotaal (inclusief TMG) bedroeg per 31 december 1998 503 miljoen gulden.

ISS is 's werelds grootste leverancier van schoonmaak- en bedrijfsdiensten. Het Deense concern is actief in 32 landen in Europa, Azië en Zuid-Amerika. Het heeft 145.000 mensen in dienst, van wie 55 procent fulltime. ISS behaalde vorig jaar een winst van 735 miljoen kroon (ruim 220 miljoen gulden) op een omzet van 13,8 miljard kroon (4,14 miljard gulden) die nu door de overname van Abilis/TMG steegt naar ruim 19 miljard kroon.

Beide bedrijven verwachten geen nadelig gevolgen voor de werkgelegenheid. Wel moet de transactie nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraden, de vakorganisaties en de Europese Commissie.

Vedior behaalt op de transactie een boekwinst van ruim 1 miljard gulden. Het wegvallen van de resultaten van Abilis en TMG heeft een negatief effect op de winst van Vedior. Het concern raamt dat op ongeveer 15 cent per aandeel.

ISS zal de gehele koopsom van 1.080 miljoen gulden voor Abilis en TMG in contanten voldoen. De definitieve berekening van de netto-opbrengst is pas na afsluiting van het boekjaar beschikbaar. De boekwaarde van de te verkopen activiteiten bedraagt ongeveer 50 miljoen gulden, inclusief het geschatte netto-resultaat van Abilis/TMG over de periode vanaf 1 januari 1999 tot het moment van verkoop.