Val van kabinet laat beurs ongemoeid

De val van het kabinet heeft nauwelijks invloed uitgeoefend op het koersverloop op het Damrak. Veel analisten hadden verwacht dat de kabinetscrisis de koersen enorm zou drukken

Het Damrak liet zich vooral beïnvloeden door het herstel van Wall Street en volgde de andere grote Europese beurzen op de weg omhoog. Kort na het middaguur noteerde de AEX-index 563,18 punten, een stijging van 5,18.

De stijging van de AEX kwam tot stand bij lage omzetten. Een handelaar omschreef de handel als ,,uiterst flauw''. Vooral gebrek aan bedrijfsnieuws vormde een remmende factor op het beursverloop. De lichte stijging van de index werd veroorzaakt door de financiële waarden. Verder werden slechts wat kleinere plusjes en minnetjes genoteerd. Toch waren de commissionairs overwegend positief. Er heerste opluchting dat de koersen de terugval van de voorbije dagen niet hebben voortgezet.

Een opvallende daler was Vedior. Het Midkap-fonds kondigde voorbeurs de verkoop aan van al zijn schoonmaakactiviteiten. Die transactie drukt de winst per aandeel, maar levert wel een buitengewone bate op van ruim 900 miljoen. Beleggers konden dat laatste niet echt waarderen; de koers daalde 0,60 euro op 17,40.

Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers ging ook het aandeel CSM omlaag. Het fonds noteerde rond lunchtijd 35 eurocent lager op 49,20 euro. Ook Philips noteerde lager. Het fonds, dat na de opwinding over het opgestapte bestuurslid Roel Pieper ook gisteren al uit de gratie was, verloor vanochtend 0,75 euro op 85,55.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de euro vanochtend verder gedaald tot 1,0635 dollar. De euro moest terrein prijs geven na teleurstellend nieuws over de Duitse economie. De index van het IFO-instituut voor het ondernemingsklimaat in het westen van Duitsland bleek in april onverwacht te zijn gedaald van 90,2 tot 89,7. De koers van de dollar ten opzichte van de gulden steeg van 2,0685 tot 2,0720.