Turks doodvonnis voor rechterhand Öcalan

Een Turkse rechtbank heeft vandaag de vroegere rechterhand van de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan, Semdim Sakik, ter dood veroordeeld op beschuldiging van moord en Koerdisch separatisme. Het vonnis wordt gezien als aanwijziging dat Öcalan zelf, die op ongeveer dezelfde gronden wordt berecht, eveneens ter dood zal worden veroordeeld. Het proces tegen Öcalan moet 31 mei beginnen. In Turkije zijn overigens sinds 1984 geen doodvonnissen meer voltrokken. Executies vergen toestemming van het parlement. Sakik werd in 1998 in het noorden van Irak door Turkse militairen gevangen genomen. Hij was verantwoordelijk voor operaties van Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK) binnen Turkije. Kort voor zijn gevangenneming had hij zich van Öcalan gedistantieerd. (AP)