THEATER

Simon Carmiggelt, `n Stukkie

Theatrale biografie zonder pretentie, weldadig van eenvoud, met Rob van de Meeberg in de gevoelig en geestig geportretteerde titelrol. 26, 27 mei Amsterdam Nieuwe de la Mar-theater.

Als dit Rock `n Roll is, zijn wij `n WielklemLebbis & Jansen met viermansband: aanstekelijke `cabarock' en snelle, snedige grappen. 21, 22 mei Amsterdam Kleine Komedie, 26 mei Apeldoorn Orpheus, 27 mei Nijmegen Stadsschouwburg.

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rondom het gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 21, 22 mei Den Haag Theater a/h Spui, 25-27 mei.

De Woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk. Grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. 21, 22 mei Rotterdam OT-Theater.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 21 mei Arnhem Schouwburg, 27 mei Amsterdam Stadsschouwburg.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 21 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof, 25, 26 mei Hoofddorp De Meerse, 27 mei Zwolle Odeon.

En verder

Scheve Bomen Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 22 mei Bergen op Zoom De Maagd.