THE GO-BETWEENS

Deze verzamel-cd zou eigenlijk The Go-Betweens Greatest Hits hebben moeten heten, schrijft zanger/gitarist Robert Forster in het cd-boekje, alleen is er één probleem: de groep heeft nooit een hit gehad. The Go-Betweens werden in 1977 opgericht in Brisbane, Australië, en in '89 wegens gebrek aan succes opgeheven. De zes albums die de band maakte, bevatten aangename gitaarpop van hoog niveau, met als sterkste punten de sprankelende songs van Forster en zanger/gitarist Grant McLennan, die pakkend en fris, maar ook licht melancholiek en gevoelig klonken.

Veertien van die songs zijn verzameld op deze cd, zoals de prachtige single `Head Full Of Steam', waarin Everything But The Girl-zangeres Tracey Thorn als gast te horen is, en het meeslepende `Part Company'. Met die liedjes hadden The Go-Betweens even populair moeten worden als bijvoorbeeld het Nieuw-Zeelandse Crowded House, maar dat is niet gebeurd - misschien omdat de nummers toch net te onconventioneel waren voor de radio, schrijft Forster.

De eerste oplage bevat een extra cd met fraaie opnamen van twee optredens voor een lokaal Amerikaans radiostation: één akoestisch en één `elektrisch' optreden. Forster en McLennan doen, ter gelegenheid van het verschijnen van deze compilatie, samen een tournee; zaterdag a.s. speelt het duo in Paradiso in Amsterdam nog eenmaal Go-Betweens-liedjes.

The Go-Betweens: Bellavista Terrace, Best Of The Go-Betweens. Beggars Banquet BBL 2020 CD.

    • Sietse Meijer