Subsidieregelingen te ingewikkeld

Subsidieregelingen waarmee de overheid bedrijven wil stimuleren tot energiebesparing, milieubescherming en technologische ontwikkeling, blijken in de praktijk vooral gebruikt door de grote ondernemingen. Onderzoek door werkgeversorganisatie VNO-NCW laat zien dat eenderde van de kleinere bedrijven er meestal vanaf ziet, omdat ze de regelingen te ingewikkeld vinden. Voor firma's met minder dan 250 werknemers is dat zelfs 70 procent. De administratieve rompslomp rond een beroep op een regeling ziet 80 procent als een te hoge barrière.

Volgens het onderzoek, gepubliceerd in Forum, het opinieblad van VNO-NCW, blijken fiscale regelingen effectiever dan subsidieregelingen. Meestal heeft fiscaal voordeel een langere looptijd en krijgt een ondernemer bij het doen van aangifte automatisch een dergelijke aftrekpost onder ogen. (ANP)