Spanje

Madrid in zwart en wit

Wie na een wandeling door Madrid, een bezoek aan het nabijgelegen Prado Museum of het Museum Thyssen-Bornemisza even bij wil komen, bezoeke het majestueuze cafetaria van de kunstclub Círculo de Bellas Artes. Toegang 100 Pts (ƒ1,30) niet leden. In de Círculo is tevens een zaal ingericht met een expositie van 200 foto's uit het ter ziele gegane dagblad El Corresponsal. Een selectie van persfoto's gepubliceerd tussen 1839 en 1936 met uit geschiedenis van de stad, zoals de staking in 1917 en de proclamatie van de Tweede Republiek. T/m 14 juni in Círculo de Bellas Artes, hoek Calle Alcala en Calle Marqués de Casa Riera, Madrid.

Design in Barcelona

Het Joan Miró museum in Barcelona heeft in het kader van de reeks exposities Primavera del Disseny een tentoostelling ingericht met het werk van André Ricard (70). Ricard wordt beschouwd als de aartsvader van de hedendaagse Catalaanse industriële vormgeving, waarbij mooie vormgeving en gebruiksgemak samengaan. Zijn specialiteit geldt alledaagse gebruiksvoorwerpen, van brievenbussen tot asbakken. Tot 4 juli te zien in de Fundació Joan Miró, Parc de Montjuïc Barceloan. Inl 00-34933291908.

Dans in Madrid

Veertiende editie van het dansfestival Madrid en Dansa. Een ruime selectie contemporaine internationale dans, met ruime inbreng van Spaanse Flamenco en Portugese Fado invloeden. Met o.a. de Compañía de Flamenco La Yerbabuena (26-29 mei in Teatro Albéniz, tel 915220200), Parsons Dance Company (8-12 juni, idem), Compañía Flamenca Israel Galván (25-27 mei in Centro Cultural de la Villa, tel 91 5756080), Ballet Clásico de Madrid (15 en 16 juni, idem) en Michelle Man & Friends, 2 juni op de Plaza del 2 de Mayo. T/m 16 juni verspreid over veel zalen. Inl via tel.nr 012 in Madrid.

En verder

Kunstenaars geven 101 verschillende bewerkingen van Bibendum, het befaamde Michelin-mannetje in het Barcelonese Centre Cívic Convent de Sant Agustí (Comerç 36); Tentoonstelling in Madrid over Spanjes favoriete hobby: La Picaresca, kleine en grote fraudeurs kunstig tentoongesteld in de ruimte van de Mercado Puerta de Toledo, Ronda de Toledo 1.