Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Uiteraard de kabinetscrisis en een portret van John Freedrikstadt die voor Studio Sport cijfers over het Nederlandse voetbal bijhield. Hij gaat met pensioen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Onder andere aandacht voor dringende besluiten die nu door de kabinetscrisis in de verdrukking zijn gekomen zoals bijvoorbeeld de herziening van ons sociaal verzekeringsstelsel en het rekeningrijden. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.48-21.28u.

Rare streken. Regelmatig worden er duizend jaar oude lichamen of mummies gevonden, die nog in zeer goede staat zijn, zoals de ijsman in de Oostenrijkse Alpen of Egyptische mummies. Deze vondsten geven een schat aan informatie over het verleden. Een stukje huid of een plukje haar levert meestal voldoende DNA-materiaal op om verbazingwekkend veel details te kunnen onthullen. Canvas, 20.55-21.55u.

Leviathan. Vanavond over de Engelse Burgeroorlog en hoe het mogelijk is dat een natie die zo trouw was aan de wet tot het vermoorden van haar koning overging. BBC2, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. In deze tweede aflevering van de serie over idealisten een portret van Mirjam Koppe die als vrijwilliger van de International Peace Brigades een jaar lang in een Colombiaanse stad woont, om een lokale mensenrechtenactivist te beschermen. Ned.1, 21.06-21.31u.

Werelden. In deze tweede aflevering blikt de Amerikaanse schrijver Norman Mailer terug op thema's uit de jaren zestig in de Amerikaanse geschiedenis. Aan de orde komen o.a. het geweld, het tijdperk van de Kennedy's, Lyndon B. Johnson, de Vietnam-oorlog, Nixon, burgerrechten en Martin Luther King. Afl.: 1961-1974. Ned.1, 21.41-22.30u.

The planets. Documentaire over het onderzoek van de mens naar ons zonnestelsel met vanavond aandacht voor de maan en haar ontstaan. Afl.: Moon. BBC2, 22.00-22.50u.

Panorama. Reportage over de uitgaansbuurten van Gent, Mechelen en Antwerpen naar aanleiding van steek- en schietpartijen onder portiers van dancings, cafés en disco's. VRT, 22.05-22.35u.

Geestkracht 11. Portret van voormalig acteur Jan van Roijen die zich door zijn vermoeidheidsziekte ME (myalgische encefalomyelitis) een buitenstaander voelt. Ned.1, 22.37-23.08u.

Ausgerechnet Polen... Tien jaar na de val van het communisme biedt Polen een gunstig klimaat voor ondernemers. Diverse Duitsers zijn de grens overgetrokken om een graantje mee te pikken van de almaar groeiende Poolse economie. ZDF, 23.30-24.00u.

Auslandsjournal – die lange Nacht. Themaprogramma dat de huidige toestand in Afrika belicht en de toekomstmogelijkheden van het continent onderzoekt. Aan de hand van reportages van correspondenten wordt gediscussieerd door deskundige studiogasten. ZDF, 0.15-2.30u.

PRAATPROGRAMMA

Jan Publiek. Debat met publiek over travestie en het nut van de adel in de Belgische samenleving. VRT, 20.55-22.05u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met sporttrainer Henk Kraaijenhof en TMF-veejay Sylvana Simons. De groep Trafassi treedt op met het nummer De eerste versnelling. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Stardust. Interview met de Franse regisseur François Ozon van Sitcom, een satire over de desintegratie van een bourgeoisfamilie. Kim van Kooten recenseert Entrapment met de bijna zeventigjarige Sean Connery als meesterdief. Ook beelden van het 52ste Filmfestival in Cannes. Ned.3, 19.53-20.20u.

Eine Kuppel für das Hohe Haus. Ducumentaire over de verbouwing van de Rijksdag in Berlijn met o.a. de Britse architect Norman Foster, projectleiders en arbeiders. Foster wilde de Rijksdag nieuw maken zonder het verleden weg te poetsen. Pas na druk van het parlement was hij bereid uit glas en staal een koepel op het gebouw te plaatsen. ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993, VS). Tweede speelfilm van de scenariste van When Harry Met Sally is een melodramatische komedie die een overtuigende hommage brengt aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs. Tom Hanks en Meg Ryan kennen elkaar niet, maar ontdekken tegen wil en dank dat ze voor elkaar bestemd zijn. Verhaaltje verwijst regelmatig naar klassieker An Affair to Remember (Leo McCarey, 1957). Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Diabolique (Jeremiah S. Chechik, 1996, VS). Overbodige remake van Franse thriller-klassieker Les diaboliques (Henri-George Clouzot, 1954). Labiele kostschoollerares Isabelle Adjani vermoordt, met hulp van vriendin Sharon Stone, haar onuitstaanbare echtgenoot, om tot de ontdekking te komen dat de man blijft rondspoken. Ned.1, 23.08-0.50u.

The Mask of Dimitrios (Jean Negulesco, 1944, VS). Sfeervolle thriller etaleert charme van Peter Lorre, Sidney Greenstreet en Zachary Scott. Schrijver van misdaadroman volgt spoor van meestercrimineel. ARD, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

Kaisermanöver (Franz Antel, 1954, Oostenrijk). Decoratieve kostuumfilm over liefdesproblemen in de Donaumonarchie. Morgen, ARD, 10.20-12.00u.

Der Vogelhändler (Geza von Cziffra, 1962, West-Duitsland). Verfilming van operette van Carl Zeller, vol persoonsverwisselingen aan 18de-eeuws hof. Morgen, ARD, 14.30-15.55u.

Otto - der neue Film (Otto Waalkes & Xaver Schwarzenberger, 1987, W-Duitsland). Tweede bioscoopfilm van en met populaire West-Duitse komiek Otto Waalkes. Diens motoriek en oneliners overvleugelen pover plot over pechvogel met huurschuld, die voluptueuze buurvouw probeert te veroveren. Morgen, ZDF, 14.30-16.00u.