`Scenario niet goed betaald'

De vakbond van scenarioschrijvers vindt dat de publieke omroep auteurs te weinig betaalt voor hun scripts. Zij heeft een kort geding aangespannen tegen de omroepen dat vandaag diende.

Volgens Ger Beukenkamp van de vakbond wordt ,,stelselmatig met het auteursrecht een loopje genomen''. Daarmee heeft de strijd om de auteursrechten na de dagbladwereld, waar de kranten in de clinch liggen met enkele van hun freelance medewerkers, ook de televisiewereld bereikt.

Volgens de scenarioschrijvers is er in 1995 een overeenkomst gesloten met de omroepen over rechten en honoraria. ,,Maar sindsdien heeft nog vrijwel geen deugdelijk contract Hilversum verlaten'', vindt Beukenkamp. ,,De omroepen vegen hun voeten af aan de overeenkomst.''

Volgens de NOS is er geen overeenkomst. ,,Er is nooit iets ondertekend'', zegt een woordvoerder. Volgens hem is er wel een afspraak gemaakt over beloning voor het hele proces van het bedenken van een idee tot en met het schrijven van een script. ,,Het probleem is dat sindsdien de scenarioschrijvers al hun activiteiten conform die gouden regeling gehonoreerd willen zien. Dus ook het schrijven van een enkele aflevering binnen een al bestaande formule, of het schrijven van een script op basis van een briefing. Wij vinden dat te ruim bedeeld. Wij willen dat er een regeling komt waarin verschillende werkzaamheden verschillend worden beloond. Maar de scenarioschrijvers zijn niet bereid tot flexibilisering.''

Bianca Rootsaert, directeur van de vakbond van scenarioschrijvers, heeft een andere lezing. ,,De omroepen willen een zo groot mogelijke bibliotheek aan rechten opbouwen zodat ze dramaseries kunnen herhalen en verkopen wanneer ze willen, maar ook kunnen hergebruiken voor cd-rom of verspreiding via satellietkanalen. Voor de omroepen zijn dramaseries hun kroonjuwelen.'' Rootsaert vindt dat de bedenkers daarvan moeten meeprofiteren.

Auteurs komen tegen de situatie nauwelijks in opstand, denkt Rootsaert, omdat ze bang zijn door de omroepen op een zwarte lijst geplaatst te worden. Zij hoopt dat het kort geding uitsluitsel geeft over de vraag of de regeling uit 1995 bindend is voor de omroepen. Uitspraak binnen twee weken.