RETOUR DEN HAAG

Het moet vreemd geweest zijn voor Ed van Thijn om het dagboek verfilmd te zien dat hij zelf schreef tijdens zijn val in de IRT-affaire. En om Huub Stapel te aanschouwen in de rol van zichzelf.

Dat was ook best raar, beaamt Van Thijn. ,,Ik moet zeggen dat ik me meerdere malen verslikt heb omdat ook mijn zwakke kanten niet geschuwd worden. Mijn langzame manier van praten. De pathetiek die mij af en toe eigen is. Het was angstig herkenbaar, vaak. Het is heel gek dat te ondergaan.''

Het resultaat heeft indruk op hem gemaakt en hij roemt de cast, met namen als Thom Hoffman, Jan Decleir en Anne Wil Blankers. ,,Maar het is niet het boek dat ik geschreven heb. Er is een hoop fictie toegevoegd. Zo loop ik in de film bijvoorbeeld tijdens een buurtbezoek tegen een keihard antisemitisch incident aan. In werkelijkheid heb ik dat nog nooit meegemaakt. Of de huiselijke scènes: die waren ook niet echt zoals ik me herinner.'' En dan lachend: ,,Ik ben benieuwd hoe het afloopt. Misschien ben ik in de laatste aflevering wel gewoon weer minister.''

De realiteit verliep anders. Is het niet pijnlijk voor hem, herinnerd te worden aan een van de meest dramatische periodes in zijn leven? ,,Ik heb er afstand van genomen. Heb daarna in Bosnië natuurlijk weer een hoop meegemaakt. Dat relativeert de zaak wel enigszins. Maar de eerste keer dat ik het zag, was het toch ineens heel confronterend. Kwam het ineens weer heel dichtbij. Het is toch een rimpeling in een mensenleven geweest. Maar dat is nu weer weg.''

,,Ik heb geen rancune, ik ben niet verbitterd. Ik zie nu dat het om staatsrechtelijke redenen niet anders had kunnen lopen. Tegenwoordig geef ik colleges over het onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam. Houd oraties waarin ik zeg dat we geen andere keuze hadden toen, Kok en ik. Dat het onvermijdelijk was dat ik moest gaan. Dat inzicht had ik toen niet. Nu is het verre verleden tijd. En dat is het sindsdien alleen maar meer geworden. Ik heb het van me afgeschreven.''

Op de foto: Ed van Thijn en Huub Stapel. Dit is de laatste aflevering van een fotoserie rondom Retour Den Haag. Tekst Japke-D. Bouma, foto's Harmen de Jong.