Plan van G8 basis voor verder overleg

De Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Joegoslavische president Slobodan Miloševic zijn het erover eens dat een oplossing voor de Kosovo-crisis in VN-verband moet worden gevonden, en wel op basis van het recente vredesplan van de G8.

Bij een NAVO-bombardement op Belgrado is vannacht een ziekenhuis getroffen. Daarbij zijn drie patiënten gedood. Volgens Joegoslavische media trof een bom of raket even na middernacht de afdeling neurologie van een ziekenhuis in de voorstad Dedinje. De vernielingen waren aanzienlijk, maar afgezien van de drie doden bleef het aantal slachtoffers beperkt tot lichtgewonden. De nabijgelegen Zweedse ambassade liep bij het bombardement schade op. De NAVO erkende vandaag dat één bom zijn (militaire) doel had gemist.

Eerder meldden de Joegoslavische media dat bij de luchtacties van de NAVO gisteren op een landbouwbedrijf in Gnjilane in Kosovo vier doden en vijftien gewonden waren gevallen en dat in Istok, eveneens in Kosovo, een gevangenis was getroffen. Daarbij kwamen twee gevangenen om en werden twee anderen gewond.

Tsjernomyrdin en Miloševic spraken gisteren in Belgrado acht uur lang over het plan van de G8, de zeven rijkste industrielanden in de wereld plus Rusland. Belgrado eist bij de invulling van de details van dit plan wel inspraak.

Tsjernomyrdin keerde gisteren nog naar Moskou terug. Hij zal daar verder praten met de Amerikaanse plaatsvervangende minister Strobe Talbott en met Martti Ahtisaari, de Finse president en Kosovo-bemiddelaar, alvorens maandag naar Belgrado terug te keren.

Het plan van de G8, opgesteld op 6 mei in Bonn, voorziet in een beëindiging van ,,geweld en repressie'' van de Serviërs in Kosovo, de legering van een ,,effectieve internationale civiele en veiligheidsaanwezigheid'' in Kosovo met steun van de VN, een interimbestuur over Kosovo met steun van de Veiligheidsraad, de terugkeer van vluchtelingen en de toegang van hulporganisaties, het begin van een politiek proces voor autonomie voor Kosovo op basis van het akkoord van Rambouillet en de ontwapening van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.

Het plan laat veel vraagtekens open, onder andere over de aard, de bewapening en het commando van een vredesmacht in Kosovo en de vraag of Belgrado álle Servische en Joegoslavische troepen uit Kosovo moet weghalen.

Terwijl Tsjernomyrdin en Miloševic gisteren in Belgrado het plan van de G8 onderschreven, konden hoge ambtenaren van de landen van de G8 het in Bonn niet eens worden over de invulling van de details van dat plan en de tekst van een ontwerp-resolutie voor de Veiligheidsraad.

Hoewel een Duitse woordvoerder melding maakte van ,,vooruitgang'' in het overleg, gingen de hoge ambtenaren na elf uur praten uiteen zonder akkoord over een reeks uitstaande vragen en de volgorde waarin de diverse punten van het plan moeten worden gerealiseerd. Dat geldt met name over de vraag of de NAVO-bombardementen moeten worden stopgezet voordat `geweld en repressie' in Kosovo worden beëindigd, Joegoslavische en Servische troepen worden teruggetrokken en er een begin wordt gemaakt met de terugkeer van vluchtelingen.

Het G8-overleg wordt morgen voortgezet. Het doel van het overleg, dat gisteren werd bijgewoond door de Amerikaanse plaatsvervangende minister Strobe Talbott, is een ontwerp-resolutie die de Veiligheidsraad van de VN kan worden voorgelegd. De landen van de G8 zijn het er begin deze maand over eens geworden dat pas met de uitvoering van het plan kan worden begonnen als de Veiligheidsraad zijn fiat geeft aan het plan. (Reuters, AP, AFP)