Nederlandse hulp bij Duits vliegveld

Het Nederlandse investeringsbedrijf WT Invest heeft in het Duitse Weeze een principeovereenkomst getekend met de directie van Flughafen Niederrhein (FN) voor het ombouwen van het militaire terrein tot burgerluchthaven. Het terrein is nu nog onder de naam Laarbruch in gebruik als Brits militair vliegveld. Eind dit jaar verlaten de ruim 5.000 aanwezige Britse militairen de basis.

Ook voor 2.000 man burgerpersoneel is het einde oefening. De Duitsers schatten het economisch verlies voor de regio op 200 miljoen mark. Ter compensatie van dit verlies moet FN uitgroeien tot een `Euregionaal centrum voor luchtverkeer, logistiek en handel', dat op termijn werk biedt aan 2.000 mensen in de grensstreek. Vanaf 2010 zouden er volgens de berekeningen van FN ongeveer 50.000 vliegbewegingen plaatshebben, een mix van charters, vrachtvervoer en lijndiensten. Onder de lokale bevolking in het Noord-Limburgse Bergen is veel verzet gerezen tegen de plannen met vliegveld Laarbruch. (ANP)