Nacht van Wiegel is eerbetoon aan de democratie 3

De opwinding over het afstemmen van het referendumvoorstel bewijst hoezeer de Haagse politiek zich heeft vervreemd van de dagelijkse werkelijkheid. Want wat is het geval? Decennia geleden heeft iemand in D66 bedacht dat een referendum een mooi nieuw element zou zijn in de politiek. Dat punt is onophoudelijk in het partijprogramma blijven staan.

Inmiddels is D66 enorm teruggezakt in stemmen, dus het plan wordt in feite nog maar gesteund door een kleine minderheid van de kiezers. Een minderheid die nog veel kleiner is dan uit het aantal stemmen afgeleid zou kunnen worden: ook bij de D66-stemmers zijn er ongetwijfeld velen, wie het referendum worst zal zijn, en zeker geen kabinetscrisis waard.

Ik heb de afgelopen decennia vooral op D66 gestemd vanwege hun voorstellen voor een ander euthanasiebeleid en hun visie op het drugsbeleid. Het referendumidee heeft bij mij nooit een rol gespeeld.

    • J. Rijfkogel