MUZIEK

Rhijnauwen

Het zesde Rhijnauwen Kamermuziekfestival vindt van 19 t/m 29 mei plaats in de Dorpskerk in Bunnik. Inititiatiefnemer Rian de Waal opent 19 mei 19u30 het festival met een gratis toegankelijk optreden in de tuin van de oude Dorpskerk met pianomuziek van Chopin. Op het programma nog meer Chopin, maar ook Strawinsky (L'Histoire du soldat), Messiaen, klassieke jazz van Milhaud, Bartók, Gerhswin en Debussy en de festivalcompositie van Robin de Raaff. Inl en res 035-6237208 (ma t/m vrij 10-14u).

Sarah Brightman

De Engelse zangeres Sarah Brightman, bekend van haar rol in de musical Cats en haar optredens met Placido Domingo en José Carreras, geeft 22 mei 20u een concert in het VSB Circustheater in Scheveningen, waarvan de opbrengst gedeeltelijk bestemd is voor de stichting Day by Day (kankerbestrijding).

Orgelconcert

In de serie gratis toegankelijke orgelconcerten in de kathedrale basiliek St. Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem (elke zaterdagmiddag 15-16u t/m 25 sept) geeft Bernard Bartelink 22 mei een concert met muziek van Howells, Honegger, Tournemire en Karg-Elert.

Einde van een eeuw

In de serie concerten Einde van een eeuw in het Amsterdamse Concertgebouw dirigeert Hans Vonk 22 mei 20u15 het Radio Filh. Orkest in Finlandia van Sibelius, liederen van Strauss (met Jard van Nes en Bo Skhovus als solisten) en de Enigma Variaties van Elgar.

Jewish Alternative Movement Tour

In samenwerking met de VPRO en de Knitting Factory in New York worden onder de kop New Jewish Music vier acts gepresenteerd: het saxofoon/piano duo Roy Nathanson en Anthony Coleman, pianist Uri Caine, het Paradox Trio van rietblazer Matt Darriau en sologitarist Gary Lucas. 20 en 21 mei BIMhuis Amsterdam.

Sean Bergins M.O.B.

De in Zuid-Afrika geboren maar in Nederland gesettelde saxofonist Sean Bergin heeft na jaren stilte zijn M.O.B. maar weer eens uit de kast gehaald: een 11-mans formatie die kwela, Ierse folk, klezmer en jazz tot een smeuïg geheel weet te stampen. 21 mei MC Den Bosch, 22 mei SJU Jazzpodium Utrecht, 27 mei De Burcht Zaandam, 28 mei Grand Theatre (dubbelprogramma met Available Jelly), 29 mei BIMhuis Amsterdam.

Dynamo/Pinkpop

Het festivalseizoen is geopend. Dynamo Open Air verhuist naar een nieuwe locatie, het Evenemententerrein in Mierlo. Concerten van Morbid Angel, Atari Tenage Riot, The Gathering, Fear Factory en Metallica op 21, 22 en 23 mei. Pinkpop viert de dertigste verjaardag met optredens van Alanis Morissette, Postmen, Lamb, Underworld, Ilse de Lange, Kula Shaker en Robbie Williams op 22, 23 en 24 mei in Megaland, Landgraaf.