MUSEA

Kostuum rond 1900

De kledingcollectie van het Rijksmuseum bestaat van oudsher uit schenkingen van welgestelde Nederlandse families. Zo is het pikante Franse korset van zwart satijn met zwart kant en gele zijden linten omstreeks 1900 gedragen door de Amsterdamse mevrouw A.M. van Eeghen-du Mée. Op de expositie `Traditie en vernieuwing. Kostuum rond 1900' in de Zuidvleugel wordt een selectie kostuums en textiel uit de eigen collectie van het museum getoond. Ongeveer negentig voorwerpen zijn er te zien, variërend van wandtapijten, gordijnen en meubels tot japonnen, korsetten en parasols.

Traditie en vernieuwing. Textiel rond 1900 t/m 19 sept in het Rijksmuseum, Hobbemastraat 19, Amsterdam. Dag 10-17u.

Wim de Haan

Beeldend kunstenaar Wim de Haan (1913-1967) is jarenlang krijgsgevangene geweest, voor een groot deel als dwangarbeider aan de beruchte Birmaspoorlijn en bovendien werd hij nog beheerst door het idee-fixe dat hij op zijn 53-ste zou sterven net als zijn vader en grootvader. Hij verwerkte deze ervaringen in vaak angstaanjagende tekeningen en assemblages die te zien zijn op een overzichtsexpositie in de Verweyhal in Haarlem. Ook zijn schilderijen, soms in aardkleuren, lijken zorgvuldig geprepareerde geologische monsters.

Wim de Haan t/m 21 juni in de Verweyhal, Grote Markt, Haarlem. Ma t/m za 11-17u, zo 12-17u.

David Salle

Het ontcijferen van de schilderijen van David Salle (1952) levert voor kunsthistorici een leuke quiz op. De tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum met ruim vijftig doeken van 1979 tot 1999 is een ware geseling van beeldcitaten uit de kunstgeschiedenis van Bernini, Velázquez en Magritte tot Jasper Johns in onze tijd. Het zijn fragmenten uit een continue gedachtenstroom waar geen beeld meer gewicht heeft dan een ander beeld, behalve dat de erotiek een rode draad is door de hele tentoonstelling heen. Eind jaren tachtig raakte Salle zijn vooraanstaande positie kwijt, wat misschien wel de redding van zijn kunstenaarschap betekende. In de jaren negentig is hij niet langer uit op effectbejag, maar schildert Salle droog en afstandelijk, wat ook past bij de werkelijkheid die hij oproept: een vale, treurige werkelijkheid.

David Salle: schilderijen 1979-1998 tot 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u.

Het Transparante Noorden

Als het gaat om vormgeving hebben we nog steeds de neiging naar het zuiden van Europa te kijken, maar Zweedse meubelen deden in Nederland al hun intrede ver voor IKEA zich hier vestigde en tot in de jaren zeventig voegde het Amsterdamse Stedelijk Museum voorwerpen uit Denemarken, Zweden en Finland aan zijn collectie toe. Voorbeelden daarvan zijn nu te zien op de begane grond van de Nieuwe Vleugel. Een verdieping hoger is een overzicht te zien van hedendaagse vormgeving uit de Scandinavische landen en IJsland.

Het Transparante Noorden, Industriële Vormgeving uit Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland t/m 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u

The Fabulous Fifties

Had omstreeks 1950 een meerderheid van de gezinnen

een elektrisch strijkijzer en een stofzuiger, de ijskast behoorde met de auto jarenlang nog tot de luxegoederen. De kleine expositie The Fabulous Fifties in Nederland in het Tielse Streekmuseum De Groote Sociëteit is een ode aan de jaren vijftig met hun Tomadorekje, Solex, rotan fauteuil, draagbare pickup met singletjes van Cliff Richard voor de meisjes en Elvis Presley voor de jongens en het pruttelende oliestelletje. The Fabulous Fifties t/m 18 juli in Streekmuseum De Groote Sociëtiet, Plein 48, Tiel. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13u30-16u30.

Moderne kunst

Met de groots opgezette expositie De Dageraad van de Moderne Kunst, Leiden 1890-1940 viert het Leidse museum De Lakenhal zijn 125-jarig bestaan. Ruim 300 kunstvoorwerpen – schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels, keramiek, zilver, tapijten – roepen een beeld op van het aarzelende ontstaan van een avantgardistische, abstracte kunst in en rond Leiden en ook van de terugkeer, in de jaren dertig, van een meer behoudende, figuratieve kunst.Een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de moderne kunst in Leiden leverde veel nieuw bronnenmateriaal op en bracht ook kunstvoorwerpen opnieuw aan het licht. Het resulteerde in een levendige expositie waar grote en zeer kleine talenten door elkaar heen hangen.

Dageraad van de Moderne Kunst t/m 29 aug in het Stedelijk Museum de Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Co Westerik

De muze van Co Westerik is een jong meisje in een kort rokje dat hem, de oude kunstenaar, met afgewend gezicht aanraakt. Dit kleine Zelfportret uit 1970 is samen met zeventig andere zelfportretten te zien in het Teylers Museum. Ook museum Boijmans Van Beuningen, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Hofwijck in Voorburg hebben exposities aan Co Westerik gewijd. Dat alles rondom de 75ste verjaardag van de kunstenaar, die beduidend meer heeft gemaakt dan de beruchte vinger die zich aan een scherpe grasspriet snijdt. Co Westerik t/m 30 mei Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 12-17u. T/m 4 juli in het Huygensmuseum Hofwijk, Westeinde 2a, Voorburg za t/m do 13-17u

Willem den Ouden

Al veertig jaar observeert Willem den Ouden lucht en water rond de Waal en de uiterwaarden. De atmosfeer vertaalt hij in etsen, abstracte schilderijen en aquarellen. Het overzicht in De Beyerd in Breda omvat die verschillende genres, die ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn in een net verschenen monografie, waaraan schrijvers en dichters een bijdrage hebben geleverd.

Willem den Ouden, tekeningen, aquarellen, grafiek en schilderijen t/m 24 mei in De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u, za. zon. en feestdag. 13-17u. Boek: Willem den Ouden, Uitgeverij Sun, ƒ69,50.

En verder

Vogels, prenten, tekeningen en foto's t/m 27 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Vionnet, keizerin van de mode dromerige en ingenieuze japonnen van de Franse mode-ontwerpster Madeleine Vionnet (1876-1975) t/m 6 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Mediakids t/m 9 jan in het Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.