Mondriaan en De Kooning in top-25

Piet Mondriaan en Willem de Kooning behoren volgens het Amerikaanse kunstblad ARTnews tot de vijfentwintig invloedrijkste kunstenaars van deze eeuw. De in 1904 in Rotterdam geboren en twee jaar geleden in de VS gestorven schilder Willem de Kooning heeft volgens het blad een groot stempel gedrukt op de ontwikkeling van vooral de Amerikaanse schilderkunst. Generaties kunstenaars hebben geprobeerd zijn abstract-expressionistische werk waarin altijd een suggestie van figuratie is te ontwaren, naar een eigen idioom te vertalen. De Amerikaanse schilder Chuck Close merkte ooit op dat hij in de vroege jaren zestig ,,meer De Koonings schilderde dat De Kooning zelf''.

Over Mondriaan – eveneens geboren in Nederland (Amersfoort, 1872) en overleden in de VS (in 1944) – is ARTnews zo mogelijk nog lyrischer: `Is abstractie de openbaring van de 20e-eeuwse kunst, dan is Piet Mondriaan haar belangrijkste apostel.' En: `Zijn beelden blijven iconen van vormpuurheid en mystiek idealisme.'

ARTnews stelde de top-25 samen door eerst zijn eigen redacteuren lijstjes met namen op te laten stellen en die vervolgens voor te leggen aan tal van `deskundigen': kunstcritici, studenten en conservatoren. Op de uiteindelijke lijst staan verder Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Constantin Brancusi, Salvador Dali, Marcel Duchamp, Donald Judd, Vasily Kandinsky, Le Corbusier, Kazimir Malevitsj, Man Ray, Henri Matisse, Ludwig Mies van der Rohe, Claude Monet, Bruce Nauman, Nam June Paik, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Robert Rauschenberg, Cindy Sherman, Robert Smithson, Alfred Stieglitz, Andy Warhol en Frank Lloyd Wright.

Het blad erkent grif dat een dergelijke selectie altijd iets provocerends heeft. Al is het maar omdat Alexander Rodchenko, Max Ernst, Henri Cartier-Bresson, Walker Evans en Mark Rothko de top-25 niet haalden. (ANP)