Laatste beker voor Lazio Roma

De 39ste en laatste Europa Cup 2 is gisteravond gewonnen door Lazio. De Romeinen versloegen in de finale Real Mallorca met 2-1. Of de Italiaanse club naast de replica ook de echte beker in zijn prijzenkast mag zetten is nog de vraag. De Europese voetbalunie beraadt zich nog over een beslissingsduel tussen de eerste bekerwinnaar en de laatste. Volgend jaar om deze tijd zouden Fiorentina en Lazio elkaar moeten treffen om in een feestelijke wedstrijd het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars definitief te af te sluiten.

Gisteravond was in het Villa Park van Birmingham Luigi Milani aanwezig als vertegenwoordiger van Fiorentia dat in 1960 de beker won. In de rust van de laatste finale werd hij met spelers van de meeste andere van de 38 winnaars op een groepsfoto gezet. Vertegenwoordigers van KV Mechelen en Ajax ontbraken. Volgens de UEFA was niemand bij Ajax bereid de winnaar van 1987 af te vaardigen.

De Società Sportiva Lazio won voor de eerste maal in zijn 99-jarige bestaan een internationale beker. De legendarische club, waarvan de oprichters de kleuren hemelsblauw en wit ontleenden aan de Griekse vlag, gold weliswaar voor de Tweede Wereldoorlog als een van de beste Italiaanse clubs. Maar de biancocelesti hebben de laatste decennia, op een kampioenschap in 1974 en bekertriomfen in 1958 en 1998 na, nooit meer de glorie kunnen terugvinden. Met weemoed denken oude Romeinen terug aan de tijd in het Stadio Flaminia en aan Silvio Piola, de WK-ster van 1938 en topscorer aller tijden van de Serie A met 290 doelpunten.

De ster van nu is Christian Vieri, zoon van de legendarische Juventus-spits Bob en opgegroeid in Australië. De reus van Lazio was een voortdurende plaag voor de verdediging van Real Mallorca. Al in de zevende minuut kopte de Italiaan op de hem bekende krachtige wijze de bal uit een voorzet van Pancaro over de kansloze doelman Roa in het doel. De Mallorca-verdediger Siviero had in het luchtduel geen verweer en moest voortdurend worden geholpen door zijn kopsterke collega Marcelino om Vieri klein te krijgen.

Halverwege de finale gooide Vieri zich weer eens in een luchtgevecht. Maar dit keer slaagde hij er niet in de Argentijnse doelman Roa te verslaan. Hij kreeg een klap op zijn rechter wenkbrauw en moest daardoor met een tulband rond zijn bloedende hoofd verder spelen. Dat belette Vieri niet regelmatig de lucht in te gaan voor een kopduel. Vieri en de Chileen Salas vormden een voortdurende bedreiging met hun agressieve speelwijze voor de Spaanse ploeg.

Vier minuten na de openingstreffer stond Mallorca alweer op gelijke hoogte met Lazio. En opnieuw ging er een verdedigingsfout aan vooraf. Stankovic gaf een voorzet, waaruit Dani dankzij slecht opstellen van Lazio-verdediger Mihajlovic de bal achter doelman Marchegiani kon schuiven. Het was een hoopvol en spectaculair begin van de finale. Na de gelijkmaker hielden beide ploegen het tempo zeer hoog en bleven ze agressief spelen. Lazio, met veel sterren in zijn gelederen, maakte een nerveuze indruk en slaagde er niet in het spel te controleren. Mallorca bleek over een spontane en technische ploeg te beschikken. Met name spits Dani, de middenvelders Engonga en Lauren en de verdediger Marcelino speelden een opvallende rol in het vriendenelftal van de Argentijnse trainer Hector Cuper.

De tweede helft haalde niet het niveau van de eerste. Lazio kreeg meer greep op de ploeg van Mallorca, dat waarschijnlijk binnenkort wordt opgekocht door de Australische mediamagnaat Murdoch. Toch bleef de nummer twee van Spanje het leukste voetbal spelen. Negen minuten voor tijd stond Vieri toch weer aan de basis van het winnende Lazio-doelpunt. Dankzij zijn agressieve inzet belandde de bal bij de Tsjech Nedved, die met een prachtig schot doelman Roa passeerde.

Voor het eerst sinds 1982 won de Zweedse trainer Sven-Göran Eriksson weer een hoofdprijs. Destijds veroverde hij met IFK Göteborg de UEFA Cup, daarna greep hij als trainer van andere clubs vaak net mis. Vorig jaar verloor Lazio de UEFA-Cupfinale van Inter. ,,Het was de enige nederlaag op internationaal niveau in de laatste twee seizoenen'', memoreerde Eriksson de triomf met Lazio. ,,Daarom zijn we een goede winnaar.'' Eerder dit seizoen won Lazio al de Italiaanse beker, zondag kan Lazio Italiaans kampioen worden, als leider Milan gelijkspeelt of verliest.

Niemand houdt nog rekening met de titel. Ook niet voorzitter Cragnotti die de laatste jaren in totaal voor 300 miljoen dollar investeerde, voor spelers als Signori, Gascoigne, Boksic, Riedle, Winter, Jugovic, Nedved, Mihajlovic en vorig jaar Vieri, Salas, De la Pena, Mancini, Couto, een vijftal dat samen zo'n 110 miljoen dollar kostte. De Europa Cup 2 nemen ze Lazio niet meer af. Zoals Eriksson zei: ,,Het was de laatste finale van dit toernooi, dus is het de laatste beker. Niemand kan hem ons nog afpakken.''