Kritiek Amnesty International op Macedonië

Amnesty International heeft in een gisteren gepubliceerd rapport kritiek geuit op de regering van Macedonië, wegens de wijze waarop gevluchte en verdreven Kosovaren worden behandeld. Amnesty hekelde vooral het terugsturen van vluchtelingen aan de grens. ,,Macedonië gebruikt hen als wisselgeld, als politieke pionnen. Het schendt daarmee het internationale recht. Als Macedonië zijn grenzen sluit, schopt het eigenlijk mensen terug naar hun dood'', aldus een woordvoerder van Amnesty. De Macedonische politie zou vluchtelingen treiteren, uitschelden en intimideren. ,,Macedonië wil de vluchtelingen niet, dat is duidelijk'', aldus de Amnesty-woordvoerder.

Macedonië herbergt 230.000 vluchtelingen uit Kosovo op een bevolking van twee miljoen zielen. Het sluit regelmatig de grens met het argument dat het de toestroom niet aan kan. In Skopje wordt gevreesd dat die toestroom de toch al gespannen relaties tussen de Macedoniërs en de Albanese minderheid verstoort. (Reuters)