Kloppenburg leidt cricketers naar bekerzege in Engeland

Het Nederlandse cricketelftal krijgt volgende maand hoog bezoek. Na de klinkende zege van gisteren met tien wickets verschil op Lancashire zal Nederland in de derde ronde van het Engelse bekertoernooi om de Natwest-trofee de profploeg van Durham treffen. Dat gebeurt op 23 juni in Deventer. ,,Als wij dan een goede dag hebben en zij een matige, zit er een verrassing in'', aldus speler Feiko Kloppenburg.

De jeugdige Kloppenburg werd gisteren in Liverpool tot man van de wedstrijd gekozen. Hij had zowel battend als bowlend een belangrijk aandeel in de overwinning. De beste amateurs van Lancashire kwamen in hun innings niet verder dan een totaal van 122 runs. Kloppenburg nam drie wickets en stond slechts twaalf runs toe. Met zijn openingspartner Roger Bradley maakte de Haarlemmer daarna zelf de wedstrijd af. Na 31 overs passeerde het tweetal de score van de thuisploeg (126 voor 0). Bradley kwam tot 63 runs, Kloppenburg tot 41. Mooie bowlingcijfers waren er bij Nederland ook voor aanvoerder Roland Lefebvre (2 voor 5) en Kenny Jackson (3 voor 23).

Kloppenburg, speler van Rood en Wit, was in Liverpool vooral blij met zijn prestatie als bowler. ,,Mijn voornaamste taak bij de Nederlandse ploeg is toch het batten. Ik mag meestal een paar overs bowlen om de weg een beetje vrij te maken voor de anderen. Maar het ging deze keer zo lekker, dat ik mocht doorgaan. Ik heb nog nooit zo zuinig gegooid.'' Als beloning kreeg de matchwinnaar een cheque voor 300 pond (ongeveer duizend gulden). Hij mag de helft houden, de andere helft is voor zijn ploeggenoten. ,,Dit verdien ik niet elke dag'', reageerde de rechtenstudent.

Bij het WK cricket verraste Zimbabwe door grootmacht India te verslaan. Het verschil bedroeg slechts drie runs. Zimbabwe kwam gisteren in Leicester op een zeer respectabel totaal van 252 voor 9 uit. De broers Andy en Grant Flower waren topscorers met respectievelijk 68 runs not out en 45 runs. Omdat de Indiase ploeg in de aanval te veel treuzelde, werd zijn eigen innings met vier overs ingekort. Desondanks zag het er lang naar uit dat de Aziaten de score van Zimbabwe zouden gaan halen. Drie wickets van Henry Olonga, de eerste donkere cricketer bij Zimbabwe, gaven de wedstrijd in de slotfase een verrassende wending. India stond na 45 overs aan de kant en kwam uiteindelijk drie runs tekort (249 all out).

India trad verzwakt aan omdat topspeler Sachin Tendulkar naar huis terugkeerde na de dood van zijn vader. De ploegleiding hoopt dat hij volgende week weer beschikbaar is. India, dat ook al van Zuid-Afrika verloor, moet de pouleduels tegen Engeland en Sri Lanka winnen om uitschakeling te voorkomen.

Favoriet Zuid-Afrika had battend een slechte start tegen Sri Lanka in Northampton. Via 24 voor 3 en 122 voor 8 werd het vooral door toedoen van een late bijdrage van Lance Klusener (52 runs) toch nog 199 all out. Dat totaal leek haalbaar voor Sri Lanka, maar de titelhouder kwam in 35 overs niet verder dan 110 runs tegen de sublieme aanvallers van Zuid-Afrika. Jacques Kallis nam in negen ballen drie wickets.