Jalabert na klim van 20 km leider in Giro

Jeroen Blijlevens heeft zoals verwacht de roze trui in de Ronde van Italië moeten afstaan. De Nederlandse sprinter kwam er in de vijfde etappe met aankomst bergop op zeventien minuten van ritwinnaar Jose Jaime Gonzalez binnen. De nieuwe leider werd de Fransman Laurent Jalabert, die gisteren als derde eindigde. De Giro is door de etappewinst van Blijlevens al geslaagd voor TVM. ,,Hopelijk zit er voor Jeroen of voor Ivanov nog een ritzege in'', zei ploegleider Redant.

De vijfde etappe eindigde op de Monte Sirino, een klim van ruim twintig kilometer naar een hoogte van 1.525 meter. De Colombiaan Gonzalez maakte deel uit van een kopgroep van vijf renners, die ontstond bij het begin van de klim. In die groep deed met name de Italiaanse neoprof Danilo di Luca veel werk. Bo Hamburger, Pascal Richard en Andrea Peron konden in de slotkilometers het tempo van Di Luca en Gonzalez niet volgen en werden nog voor de finish door een achtervolgende groep ingelopen.

Op de laatste aanval van Gonzalez had Di Luca geen antwoord. De Italiaan werd vijf seconden achter de Kelme-renner tweede. Jalabert sprintte naar de derde plaats. Een andere favoriet voor de eindzege, de Italiaan Pantani, werd vierde. Jalabert heeft nu in alle drie grote ronden de leiderstrui gedragen. ,,Dit geeft enorm veel bevrediging, hoewel ik weet dat ik de Giro niet kan winnen. Ik ga proberen de trui een paar dagen in mijn bezit te houden'', aldus de Fransman.

Richard Virenque is startgerechtigd bij het Frans kampioenschap op de weg op 27 juni. Daniel Baal, voorzitter van de nationale wielerbond (FFC), bevestigde dat de coureur heeft meegewerkt aan een longitudinaal medisch onderzoek naar het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat was een eis van de FFC. Jalabert moet waarschijnlijk wel toekijken. Hij verkoos de tests van de internationale wielrenunie (UCI).