Internationale beurzen

LONDEN

De FTSE-index op de beurs van Londen zat vanochtend in de lift nadat Wall Street een dag eerder herstel had laten zien. Vooral onder invloed van stijgende koersen van een aantal bankbedrijven ging de FTSE-index met 64,9 punten omhoog naar 6330,7. De bank Barclays steeg zelfs 3,1 procent nadat de instelling bekendmaakte een fors bezuiningingsprogramma te gaan uitvoeren.

FRANKFURT

Ook de beurs van Franfurt noteerde vanochtend hoger (54,71 punten op 5236,22). De beurs had daardoor nauwelijks te lijden onder een rapport van de Duitse Bundesbank, die in haar mei-rapportage constateerde dat de Duitse economie de eerste vier maanden van 1999 te weinig dynamiek heeft vertoond. Deutsche Telekom was onder de hoofdfondsen de grootste stijger met 3 procent winst op 36,80 euro.

PARIJS

De beurs van Parijs werd vanochtend beheerst door positief bedrijfsnieuws.

Zuivelfabrikant Danone schoot ruim twee procent omhoog na de prognose dat omzet en winst dit jaar hoger uitvallen. Warenhuis Galeries Lafayette ging fors omhoog nadat bekend was geworden dat de verkopen de eerste vier maanden vier procent zijn gestegen.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vandaag gedeeltelijk hersteld van de koersverliezen van gisteren. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 71,81 punten (0,45 procent) tot 16.199,99.

De meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren lager. Het koersgemiddelde in Zuid-Korea leed een fors verlies van 3,6 procent. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 0,22 procent. De beurs in Australië sloot 0,95 procent lager.

NEW YORK

KLM was gisteren de grootste verliezer onder de Nederlandse fondsen op de beurs van New York. Beleggers straften de tegenvallende jaarcijfers af. Het aandeel KLM zakte in New York bijna 2 procent. De Dow-Jonesindex schommelde de gehele handelsdag tussen enkele tientallen punten in de plus en in de min. Uiteindelijk sloot de index op 10.887,39 punten, 50,44 punten (0,45 procent) hoger. Beleggers hadden enig houvast aan een herstel op de obligatiemarkt in New York en een sterkere dollar. Dat had een positief effect op de aandelenkoersen. Vooral het conglomeraat General Electric en het papierconcern International Paper stonden in de belangstelling. Beide Dow-aandelen stegen met ruim 3 procent. Minder goed verging het de telecom-fondsen. Die noteerden vrijwel allemaal lager.