Groot-Brittannië

Examining Pictures

In de Whitechapel Art Gallery, een van de toonaangevende moderne-kunstgaleries van Londen, is tot eind juni de tentoonstelling Examining Pictures te zien. De expositie zoekt antwoord op de vraag waarom kunstenaars sinds 1960 teruggrijpen op de schilderkunst, nadat deze kunstvorm jarenlang was verbannen naar de zijlijn. Werk van een oudere generatie, oa van Andy Warhol, Francis Bacon, David Hockney en Anselm Kiefer, wordt vergeleken met dat van jonge kunstenaars als Damien Hirst, Marlene Dumas en Peter Doig. T/m 27 juni Examining Pictures in de Whitechapel Art Gallery. Di t/m zo 11-17 uur. Metro Aldgate East. Inl 00-441715227888

Grand Fair

Naast de Tower Bridge stonden ooit honderden houten huisjes, de Middeleeuwse kerk van St. Katherine en een oude bierbrouwerij. In 1828 is deze wijk, St. Katherine's, gesneuveld om plaats te maken voor de uitbreiding van de Theems-havens. En in 1973 startte hier de ontwikkeling van de Docklands. Maandag 31 mei keren de Middeleeuwen even terug. Op de Grand Fair is er bier of cider met gemberbrood, terwijl minstrelen, degenslikkers en acrobaten voor vermaak zorgen, valkeniers hun vogels laten jagen en de touwslager zijn oude ambacht demonstreert. Grand Fair op St. Katherine's Dock, 31 mei vanaf 11u.

Geffrye Museum

Een prachtig hofje in de Londense wijk Shoreditch, gebouwd in 1715 voor gepensioneerden van een grote ijzerwarenfabriek, biedt sinds begin deze eeuw onderdak aan een meubel- en interieurmuseum. Een bezoek aan het sympathieke Geffrye Museum is een tocht langs een aantal piepkleine stijlkamers, van een 17de eeuws boudoir tot en met een typische 1950 huiskamer. De bijpassende muziek en de informatie over hoe meubels in de verschillende perioden werden vervaardigd, maken de tocht compleet. In de nieuwe vleugel van het museum staan vitrinekasten met twee eeuwen servies, er is een galerie met de allernieuwste design meubels en een ruimte voor wisselende exposities: t/m 27 juni een overzicht van Ruskin Pottery.

Geffrye Museum: di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Metro Liverpool Street of Old Street. Inl 00-441717399893

En verder

T/m 10 okt in de Queen's Gallery, Buckingham Palace: Raphael and his Circle: tekeningen van Raphael en zijn leerlingen 00-441719304832; Vanaf 21 mei de film Notting Hill: Julia Roberts en Hugh Grant in de meest trendy wijk van Londen t/m 28 mei alleen in Odeon Leicester Square Londen, daarna door het hele land; T/m 4 juli Kandinsky: Watercolours and other works on paper in de Royal Academy, 00-441713008000; From the bomb to the Beatles in het Imperial War Museum 00-4401714165320.