Goudprijs naar laagste punt, analisten zijn pessimistisch

De goudprijs is gisteren gezakt tot het laagste niveau in twintig jaar. In Londen daalde de prijs van een troy ounce (31,1 gram) naar 272,85 dollar (559,34 gulden). Sinds 30 mei 1979 was de dollar niet zo goedkoop.

De Bank of England (BOE), de centrale bank van Groot-Brittannië, wordt voor een groot gedeelte verantwoordelijk gehouden voor de lage goudprijs. Twee weken geleden kondigde de BOE aan dat het als gevolg van een herstructurering van haar financiële reserves de helft (415 ton) van haar totale goudvoorraad binnen een paar jaar wil verkopen.

De eerste partij van 125 ton goud wil de Britse centrale bank in juli verkopen.

Eerder al had de centrale bank van Zwitserland gemeld een gedeelte van haar goudvoorraad te verkopen om een fonds op te richten voor slachtoffers van het nazi-regime in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

Verder willen de Zwitsers de relatie tussen het goud en de Zwitserse franc verbreken.

Analisten vragen zich steeds meer af of goud niet een ouderwets bezit is geworden. Ook het Internationale Monetair Fonds (IMF) is van plan om vijf procent van haar goudvoorraad te verkopen om schulden van arme landen te verlichten.

,,Er is een risico dat de goudprijs onder het niveau van de 270 dollargrens duikt, omdat er zo'n negatieve sfeer in de markt heerst'', meent een analist.

De enige steun die de goudprijs op dit moment ondervindt komt uit Frankrijk waar de voorzitter van de Centrale Bank Jean Claude Trichet zei dat de centrale banken van Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Italië, die de grootste goudreserves hebben, niet van plan waren om een deel van hun goudvoorraad te verkopen.

Ook Bundesbank-president Hans Tietmeyer sprak zijn vertrouwen in het edelmetaal uit. ,,Goud blijft een belangrijke vorm voor financiële reserves'', aldus Tietmeyer. (AP, AFP)