Felle protesten tegen regering van Suriname

Paramaribo was gisteren voor de tweede dag in de greep van protest tegen de regering-Wijdenbosch. Het gebouw waarin de ministerraad vergadert werd door woedende betogers geblokkeerd. Ministers moesten door een politiemacht worden ontzet.

Het aanzwellende protest volgt op de snelle koersval van de Surinaamse gulden. Die kelderde vorige week binnen een etmaal 40 procent in waarde, waardoor een Nederlandse gulden nu meer dan 800 Surinaamse gulden oplevert. Op de scherpe prijsstijgingen volgden dinsdag al massale protesten. Ambtenaren staken, veel boeren weigeren hun producten naar de Centrale Markt te brengen en winkeliers sluiten hun deuren uit angst voor plunderingen.

Dat president Wijdenbosch in de crisis geen reden heeft gezien zijn dure bezoek met een dertienkoppige delegatie aan Ghana af te blazen, is extra reden tot verontwaardiging. Ronald Hooghart, leider van de ambtenarenbond CLO, heeft zondag een sit-down actie aangekondigd op de landingsbaan van vliegveld Jopie Pengel om de terugkeer van de president onmogelijk te maken.

Dinsdag maakten enkele duizenden betogers al een zitting van de Nationale Assemblee onmogelijk. De ongeregeldheden begonnen om acht uur 's ochtend rond een tweede controversiële kwestie: de benoeming van vijf rechters door opperrechter mr. Alfred Veldema in het Hof van Justitie. De Wijdenbosch-gezinde Veldema werd vorig jaar benoemd, ondanks verzet van vrijwel de gehele Surinaamse magistratuur en advocatuur.

De snel aanzwellende menigte joeg minister van Justitie Sjak Shie op de vlucht, bekogelde vice-president Pretaap Radhakishun met stenen, trok vervolgens naar de Nationale Assemblee, liep daar een politiekordon onder de voet en stroomde onder het roepen van `weg met Bosje' het gebouw binnen. In de koffiekamer wist de politicus Fred Derby de gemoederen te kalmeren. De vergadering van de Assemblee werd uitgesteld omdat de leden zich onveilig voelden, waarna de menigte zich mokkend verspreidde.

De Surinaamse regering zegt dat de koersval het gevolg is van de onderschepping van 700 kilo cocaïne op Schiphol begin vorige week. Drugshandelaren zouden massaal Surinaamse guldens voor deviezen hebben ingewisseld om hun leveranciers te betalen. President Wijdenbosch beloofde daarom dit weekeind de devaluatie te bestrijden door de cocaïnehandel aan te pakken. Bijna niemand in Suriname gelooft de versie van de regering. De oppositie stelt dat de koersval gevolg is van monetaire financiering van het verkwistende regeringsbeleid.