Examenmail

Kabinetscrisis

Ik wil graag mijn beklag doen over het VWO-eindexamen Latijn. De avond ervoor vond ik mijzelf noodzakelijkerwijs (door een zekere `bende van vijf') aan de tv gekluisterd. Termijn na termijn, schorsing na schorsing. Om de negatieve bijwerkingen van zo'n avond, zoals slaaptekort, te verwerken is mijns inziens een nationale rustdag noodzakelijk. Daarom ben ik van mening dat in de toekomst in het geval van een kabinetscrisis de eindexamens voor minstens één dag opgeschort moeten worden.

MAARTEN WILLEMSEN, St.-Willibrord Gymnasium, Deurne

Positief denken

Hierbij wil ik even reageren op de frustraties die sommige mensen hebben tijdens de examens. Ik zou willen zeggen: zie het examen ook eens postief. Heb je in al die jaren de leraren zo hard voor je zien rennen, toen je vroeg om extra schrijfpapier? Denk er maar aan terug als je straks op het strand van de Costa's ligt, of gewoon lekker goedkoop in een strandtent in Callantsoog.

Ancilla Kluin,5 HAVO, R.S.G Wiringerlant, Wieringerwerf

Stress?

In den beginne was er stress, maar toen zag hij vraag 1, dat het goed was.

Tim Waning

Gymnasium Celeanum, Zwolle

Embryo`s

Iemand die geen biologie in zijn pakket heeft, had het eindexamen net zo goed kunnen maken. Misschien, niet geplaagd door allerlei in zijn hoofd gestampte feiten, zelfs wel beter. Schijnbaar heb je bij Biologie geen kennis nodig en hoef je alleen wat loze argumenten voor het gebruik van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek te kunnen verzinnen. Nee, de makers van dit examen hebben zichzelf waarlijk overtroffen, bravo!

Bregje van Bon, Gymnasium Beekvliet, Sint Michielsgestel

Belangrijke dingen

Vandaag examen Latijn... Ik had het gisteren gigantisch druk met allerlei belangrijke dingen als teennagels lakken en bananenmilkshakes maken. Latijn komt vanavond wel, dacht ik. Het draaide er op uit dat ik vanochtend om half zeven mijn boek nog `even' moest pakken. Mijn eerste reactie toen ik om één minuut over negen het examen opensloeg: volgens mij heb ik stiekem nooit Latijn gehad. Het was echt abracadabra.

Nienke de Haan

eindexamen99www.nrc.nl