Epileren met de muis

Op het werkkamertje van menig Neerlands vrouw zal het licht vanaf heden 's avonds wat langer blijven branden. Want Cosmopolitan heeft ons geschonken waarvan wij vrouwen al ons leven lang dromen: een Grote Metamorfose Tovermachine. De Cosmopolitan bracht ons als tijdschrift al zoveel (de G-spot, oraal is normaal en mannen huilen nu ook om de dode poes), maar met de cd-rom Virtuele Metamorfose is het geluk van de moderne, zelfbewuste vrouw compleet – althans, dat doet de verpakking ons geloven.De Cosmopolitan Virtuele Metamorfose is een van de laatste uitgaven van TLC Domus, de software-uitgever die ook al de virtuele keuken en huiskamer in het leven riep. Het idee achter de uitgave is simpel: de gebruiker laat een foto op diskette of cd zetten (dit kan bij nagenoeg elke fotozaak), scant hem zelf of maakt een afbeelding met een digitale camera. De foto wordt in het programma geïmporteerd en het virtuele feest kan beginnen. Het programma heeft driehonderd verschillende kapsels in twintig haarkleuren, een palet aan oogschaduw, rouge en lippenstift en allerlei accessoires zoals brillen en hoedjes. Met een paar muisklikken plaatst de gebruiker een kapsel en make-up over haar eigen foto en verandert zo naar keuze in een ware seksgodin of een gedistingeerde schone.

Alles is mogelijk en de Virtuele Metamorfose schreeuwt het van de doos: Op zoek naar je ideaalbeeld! Maar veel leuker is het op zoek te gaan naar een alter ego. Te zijn wie je niet bent of niet durft te zijn. Die stijve buurvrouw met haar strenge knotje? Reken maar dat die het niet kan laten even een lustige roodharige te zijn. En dat mollige meisje van de snackbar, behept met strohaar, beugel en bril? - een weelderig bruidje met bloemen in het haar.

De cd-rom maakt de wildste fantasieën los. En voorkomt trouwens een hoop leed, want experimenteren is risicoloos. Cosmopolitan maakt voorgoed een einde aan een vertrouwd straatbeeld: mislukte doe-het-zelf-blondines die met het peentjesrode resultaat niets rest dan te hopen op een snelle uitgroei.

De Virtuele Metamorfose geeft echter geluk van korte duur. Want wat te doen met het gecreëerde beeldscherm-alter ego? Printen en aan de spiegel hangen en elke ochtend constateren dat realiteit en virtualiteit twee heel verschillende dimensies zijn? Met het printje naar de kapper stappen, die je vervolgens vertelt dat je voor die krullenbos een ongeschikt haarinplantingspatroon hebt meegekregen?

Als Grote Toverdoos stelt de Virtuele Metamorfose uiteindelijk toch teleur. Een lijntje tekenen rond de lippen met de muis als potlood, geeft het effect van het eerste experiment met moeders lipstick. Een keer uitschieten in de epileerfunctie en de diva is wenkbrauwloos. Niet dat de cd-rom de bijna zeventig gulden niet waard is. Als katalysator op een ietwat saai feestje is hij onnavolgbaar. Geef de gastvrouw een snor en laat haar man de ideale vrouw creëren. Of maak van jezelf een beroemde ster en laat de anderen raden wie dat moet zijn. Goedkoper dan Triviant, hilarischer dan Monopoly en vele malen attractiever dan de laatste vakantiedia's.

Cosmopolitan Virtuele Metamorfose ƒ69,95. Verkrijgbaar bij warenhuizen, boekhandels en computerspeciaalzaken. Nodig: 90 MHz, Windows 95, 16 MB RAM, 10 MB vrije diskruimte, 16 bit kleurenkaart, cd-drive, muis en 8 bit geluidskaart.

    • Aranka Klomp