CNV waarschuwt voor CAO-problemen

Degenen die de prestatie leveren krijgen minder dan zij die de prestaties aansturen. Als werkgevers en managers zich niet matigen, hebben ze volgend jaar op het gebied van de lonen een probleem. Dat zei J. Jongejan van de Bedrijvenbond CNV gisteren. De arbeidsvoorwaardencoördinator van de bond maakte duidelijk dat het voor volgend jaar niet reëel is uit te gaan van een loonsverhoging die gelijk is aan de inflatie plus 1 procent.

Op basis van de tot dusver afgesloten CAO's ziet hij voor dit jaar een redelijke stijging van de koopkracht, met een gemiddelde loonstijging van 2,9 procent. De lonen in het tweede jaar van 2-jarige akkoorden zijn minder (2,7 procent) gestegen dan in andere jaren het geval was. De regering houdt voor volgend jaar rekening met een loonstijging gelijk aan de op 1 procent geraamde inflatie. Aangezien het huidige percentage van 2,7 daar al ver boven zit, is dat uitgangspunt niet reëel, aldus Jongejan. (ANP)