ZOUTE ZALM

Zoute zalm werd vroeger in Suriname uit het buitenland geïmporteerd maar is helaas niet meer te krijgen. Een goede vriendin van mij heeft in de Surinaamse almanakken van eind vorige/begin deze eeuw kunnen achterhalen, dat onder het hoofdstuk `invoerrechten' de zalm als `gepekelde zalm in vaten' uit Amerika werd ingevoerd. Als bijzonderheid werd vermeld dat de invoerrechten destijds `4 centen per kg' bedroegen.

Op Goede Vrijdag maakte mijn moeder altijd zoute zalm klaar. Voor deze maaltijd kookte ze o.a. aardvruchten zoals cassave (wortels van de maniok) en napi, zoete pataten en kookbananen. Als groente gaf ze er snijbonen bij. Cassave zowel als zoete pataten worden gekookt en kunnen tot de lekkerste salades worden verwerkt.

Onlangs kreeg ik ,,van onze dochters uit Nederland'' ingevroren verse zalm, en wilde daarmee een gerecht uit lang vervlogen tijden maken. ,,Mijn zoute zalm''.

Neem 4 moten zalm, was ze met citroen, leg ze in met zout en peper en laat ze een half uur staan. Dep ze met keukenpapier en wentel ze door bloem. Overtollige bloem afschudden. In een koekenpan of braadpan 50 gram roomboter smelten, de moten zalm aan beide kanten bakken en ze overdoen in een verwarmde schaal. In het overgebleven vet de in ringen gesneden ui, de stukjes tomaat met wat tomatenvocht bakken, daarna het verse pepertje en de kappers toevoegen. Een scheutje water erbij en 5 minuten laten sudderen. Schenk de saus over de zalm. Als er geen `zoute zalm' voorhanden is, kunt u als alternatief verse zalm gebruiken. Bereiding van de 500 gram snijbonen: smelt 1 eetlepel boter in de pan en doe de gewassen groente samen met 1 theelepel zout erbij, schep om, deksel op de pan en smoor ze in 5 tot 7 minuten gaar.

Geef er gebakken aardappels, gekookte aardvruchten (napi) en stokbrood met een komkommersalade bij.

    • Nel Tjou Tam Sin