VS opgelucht over verkiezing Barak als premier Israel

Met een zucht van verlichting heeft de Amerikaanse regering gereageerd op de uitslag van de verkiezingen in Israel. Washington gelooft dat de overwinning van Ehud Barak de kansen op hervatting van het vredesproces en verbetering van de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen aanzienlijk vergroot.

De afgelopen weken hadden de Amerikanen zorgvuldig vermeden om openlijk partij te kiezen, ook al twijfelde niemand eraan dat de regering-Clinton hoopte op een overwinning van Barak. Maar toen eenmaal vaststond dat leider van Israel-Eén (de Arbeidspartij) premier Benjamin Netanyahu beslissend had verslagen, maakte niemand in het Witte Huis meer een geheim van zijn opluchting.

President Clinton zei gisteren dat de Verenigde Staten de nieuwe Israelische premier graag zullen helpen om vredesakkoorden te sluiten met de Palestijnen, Syrië en Libanon. ,,De routekaart ligt er al'', zei de president, doelend op de akkoord dat Israel en de Palestijnen vorig jaar overeenkwamen in Wye Plantation in Maryland.

Clinton zei ernaar uit te zien om met Barak samen te werken en te verwachten dat de nieuwe Israelische leider zal streven naar ,,een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vrede''. (De Jordaanse koning Abdallah, die gisteren bij Clinton op bezoek was, zei dat hij door de verkiezing van Barak ,,zeer, zeer optimistisch'' is over het vredesproces in het Midden-Oosten).

Clinton belde maandagavond zowel Barak als Netanyahu op. Barak bracht hij zijn ,,hartelijkste gelukwensen'' over. Netanyahu, met wie hij vaak een slechte relatie had, bedankte hij voor ,,zijn toewijding in dienst van Israel''. Bij de vorige Israelische verkiezingen had Clinton zijn voorkeur uitgesproken voor Netanyahu's tegenstander Shimon Peres, die toen op het nippertje verloor. Die fout wilde men in Washington niet nog eens maken. Wel reisden drie van Clintons beste campagnevoerders, onder wie de kleurrijke James Carville, naar Israel om voor de campagne van Barak te werken.