Ultrasound

De zanger van Ultrasound, Andrew Victor Wood, noemt zich `Tiny', en in de beste Engelse traditie van popmuzikantenhumor betekent het dus dat hij groot en dik is. Maar dit soort grapjes vergeef je de groep die met de dubbele debuut-cd Everything Picture de leemte blijkt op te vullen die sinds het verscheiden van Happy Mondays/Black Grape en andere rammelige gitaargroepjes in de Engelse popmuziek was ontstaan.

Ultrasound heeft de juiste ranzige glamrocksound van hol krassende gitaren en dwingende drums, en een zanger die zingt als een huilerige oma. Tiny kermt, klaagt en jeremieert, hij klinkt vals maar gedreven. De groep heeft bovendien nog een paar achtergrondzangeressen die met gestroomlijnde vocalen voor de voortvarendheid zorgen.

Vooral de eerste van de twee cd's is geslaagd. Daarop suist en stuwt het en dreunen de melodieën op fraaie wijze monotoon voort. Op de tweede cd (alleen verkrijgbaar bij de limited edition-versie) wordt Tiny soms een beetje sentimenteel, en ballads passen deze zwaargewicht niet. Ultrasound is een nieuwe vuige tak aan de Engelse popmuziek, die op dit moment wel wat eigenwijsheid kan gebruiken.

Ultrasound. Everything Picture (Sony 494151 9)

    • Hester Carvalho