Televisie op maat

Dat televisiekijken de komende jaren drastisch zal veranderen, staat als een paal boven water. Het televisietoestel wordt slimmer. Het apparaat leert wat de voorkeuren van de kijker zijn en stemt het aanbod daarop af. Dat moet ook wel, want het aantal kanalen zal in de toekomst fors worden uitgebreid. Het wordt voor de consument dus steeds ingewikkelder om wegwijs te worden in de vele programma's.

Veel van deze mogelijkheden zullen overigens pas kunnen worden gerealiseerd als het huidige analoge televisiesignaal wordt gedigitaliseerd. Dat zal in Nederland al binnen twee jaar gaan gebeuren. In Groot Brittannië wordt nu al digitale ethertelevisie aangeboden. Sommige fabrikanten wachten daar niet op. De Californische bedrijven TiVo en Replay TV hebben digitale apparaten ontwikkeld die zelf een selectie maken uit het programma-aanbod. Eigenlijk zijn het een soort veredelde videorecorders, die net als de PC zijn uitgerust met een harde schijf.

Omdat deze apparaten tegelijkertijd kunnen opnemen en afspelen, kan men tijdens het opnemen alvast het begin van een programma bekijken. Een reeds gestarte voetbalwedstrijd kan dus, zij het met enige vertraging, alsnog in zijn geheel gevolgd worden. En als er getelefoneerd wordt tijdens het programma kan men het beeld bevriezen. Ook kan de kijker zijn eigen favoriete kanaal samenstellen met uitsluitend series als ER of films waarin Humprey Bogart de hoofdrol speelt. Programmeren is niet nodig. Men kan zijn voorkeuren aangeven met de knop Duim Omhoog of Duim Omlaag op de afstandsbediening.

Daarnaast kan een gratis programmagids worden geladen en met de afstandsbediening worden aangegeven welke programma's moeten worden opgenomen. Dank zij de MPEG II compressietechniek kan bij ReplayTV 6 tot 28 uur en bij TiVo zo'n tien uur televisie worden opgenomen. Is de harde schijf vol, dan worden de oudste opnamen automatisch gewist.

Beide apparaten zijn inmiddels op de Amerikaanse markt verkrijgbaar. TiVo heeft een samenwerking aangekondigd met Philips en DirectTV, een Amerikaanse aanbieder van 185 tv- en radiokanalen. Gezamenlijk wil men de mogelijkheden van de techniek verder uitdiepen. Philips spreekt over persoonlijke tv en presenteerde het concept eerder dit jaar op de beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas. De eerste modellen van TiVo zullen minder dan 500 dollar kosten. De prijs van RePlay TV varieert van 700 tot 1000 dollar, afhankelijk van het model dat men koopt.

Wie een PC heeft kan trouwens ook het softwarepakket Aktiv van het Canadese bedrijf MGI aanschaffen, waarmee televisieprogramma's rechtstreeks op de harde schijf kunnen worden weggeschreven. Het pakket biedt dezelfde mogelijkheden als de recorders van RePlay en TiVo, men heeft er alleen geen dure hardware voor nodig. Wel worden hoge eisen gesteld aan de gebruikte hardware. Naast een PC met een 500 MHz Pentium III processor moet men de beschikking hebben over een harde schijf van vele gigabytes. Wie een programma van een half uur wil opnemen, moet 1,5 gigabyte vrijmaken.

    • Jan Libbenga