Spanning dreigt na winst Indiërs op Fiji-eilanden

De kans op nieuwe raciale spanningen op de Fiji-eilanden is toegenomen na het verlies van de nationalistische STV-partij van premier Sitiveni Rabuka bij parlementsverkiezingen. De verkiezingen zijn gewonnen door Labour, geleid door de Indiase vakbondsman Mahendra Chaudry, die vandaag als eerste lid van de grote Indiase minderheid tot premier werd benoemd. Zijn partij kreeg 37 van de 71 parlementszetels. Ongeveer 45 procent van de 800.000 inwoners van Fiji zijn Indiërs. In 1987 leidde verkiezingswinst van Labour tot een staatsgreep door Rabuka, die toen legerleider was. Het door autochtone Fijiërs gedomineerde leger wilde toen geen Labour-regering waarin de Indiërs de meerderheid hadden. De Indiërs stammen af van gastarbeiders die ruim een eeuw geleden door de toenmalige Britse heersers naar het eilandenrijk werden gebracht om op suikerplantages te werken.

    • Hans van Kregten